Vrtovi Italije – kojih top 7 ostavlja bez daha

Upoznajte neke od najljepših vrtova Italije.
Italija je poznata zbog svojih znamenitosti, umjetnosti, kulture i brojnih spomenika, no i po svojim mnogobrojnim prekrasnim vrtovima.

Italija broji veliki broj veličanstvenih privatnih i javnih vrtova, a mi smo izabratli top 7 najboljih i najljepših skrivenih dragulja koji se izdvajaju zbog jedinstvenog mjesta, izgleda, dizajna, te razini održavanja.

OVDJE upoznajte još neke atraktivne vrtove u svijet

Bečki parkovi i vrtovi nose titulu jednih od najljepših na svijetu
Kraljevski botanički vrtovi u Kewu osvajaju natprirodnom ljepotom
Botanički vrtovi Singapura

Villa Carlotta, Tremezzo, jezera Como

Talijanski vrt Ville Carlotta sagrađen je u baroknom stilu i proteže se na 70.000 m2 (17 hektara) u području Tremezzo. Formalni izgled vrta djelomično je redizajniran 1801. godine nakon usvajanja nove kanone engleskih vrtova.

Tijekom narednih godina ispred Ville Carlotte izgrađen je profinjeni botanički vrt, uključujući 800 vrsta i sorti biljaka, među kojima su 1000 stabala, 400 kamelijama, 250 rododendrona i 200 različitih ruža.

italy_l
villa-carlotta

Villa Taranto, Pallanza, jezero Maggiore

Giardini Botanici – Villa Taranto božanstveni su botanički vrtovi koji se nalaze na zapadnoj obali jezera Maggiore u Pallanzi.

Vrtovi su utemeljeni između 1931-1940. godine, a otvoreni za javnost tek 1952. godine. Sadrže gotovo 20 000 biljnih sorti, koje predstavljaju više od 3000 vrsta – uključujući i 300 vrsta dalija koje rastu na 7 kilometara dugoj stazi

villa-taranto_l
villa-taranto-1_l

Trauttmansdorff dvorski vrtovi, Merano

Ovi vrtovi proglašeni su najljepšim vrtovima 2005 godine, dvorski vrtovi Trauttmansdorff nude jedinstven spoj botaničkih vrtova i rekreativnih objekata.

Jedinstveni su zbog brojnih detalja iz europske krajobrazne arhitekture poput geometrijskih zasada, a najviše uzdaha izaziva talijanski renesansni vrt, dok mnoge posjetitelje najviše impresioniraju najrazličitije raskošne engleske ruže tipične za engleski vrtni stil uređenja.
U ovom vrtu ukupno se može pronaći oko 80 različitih vrsta domicilnih i egzotičnih biljnih sorti.

trauttmansdorff_l
trauttmansdorff-castle_l

Parco Teresio Olivelli, Tremezzo, jezero Como

Mali dragulj, Parco Teresio Olivelli je vjerojatno jedan od najboljih botaničkih i arhitektonskih tajni skrivenih na jezeru Como. Sa svojim veličanstvenim stablima, monumentalnim stubištem i središnjoj fontani naprosto oduzima dah svojom ljepotom. Dizajniran je od strane Pietro in Lingeria 1920. godine za obitelj Meiera.

fountain-parco-teresio-olivelli
parco-teresio-olivelli

Vrtovi Ninfa (Oasi di Ninfa), Latina, Lazio

Izgrađeni na ostacima antičkog grada za vrtove Ninfa slobodno se može reći da su jedni od najromantičnijih vrtova u svijetu. Imaju vrlo ograničeno vrijeme posjeta, stoga budite pripremljeni i unaprijed rezervirajte svoju ulaznicu. Zauzima površinu od 105 hektara na kojima su brojne briljantne fontane, a u parku se mogu čuti i vidjeti 152 vrsta ptica, dok u njegovim vodama slobodno žive pastrve.

garden-of-ninfa_l
gardens-of-ninfa

Vrtovi ruža (Roseto Comunale), Rim

Neobičan vrt Circusa Maximusa ugošćuje više od 1100 vrsta ruža porjeklom iz cijelog svijeta, uključujući čak i Kinu i Mongoliju. Među najneobičnijim ružama su chinensis Virdiflora – sa zelenim laticama cvijeća, ruža chinensis Mutabilis – koja mijenja boju tijekom vremena, i Rosa foetida – loša-mirisna ruža.

rose-gardens-2_l
park-rose-gardens

Roseto Botanico di Cavriglia “Carla Fineschi”, Cavriglia,Toskana”

Smješten na jednakoj udaljenosti od Firence, Siene i Arezzoa Roseto Botanica di Cavriglia je jedan od najvećih privatnih ružinih vrtova u svijetu.
To je živi muzej vrste Rosa koji se temelji na životnom djelu profesora Gianfranco Fineschi, nastavnika na Medicinskom fakultetu Universita Cattolica Rima. Roseto sada sadrži oko 7000 jedinstvenih vcjetova ruža koje su sustavno organizirane prema vrstama, podvrstama, hibridima i odjelima. Ovaj vrt pravi je užitak za sva osjetila.

Roseto Botanico di Cavriglia
ruza

Facebook Like Button