Evo kako William Negri proizvodi vrhunsko maslinovo ulje

William Negri intervju je započeo riječima: „U našoj ljubavi prema maslinama, i svim emocijama koje prenosi i daje to prekrasno stablo, nastavljajući obiteljsku tradiciju, rođeno je ekstra djevičansko maslinovo ulje NEGRI, koje upravo nosi ime naše plemićke obitelji.“

William Negri, sa suprugom Anessom akademskom umjetnicom, zaživjeli su poruku rimskog pisca Colimella kada kaže: “Olea prima omnium arborum est” ili “maslina je kraljica svih stabala“.

W: Dolazite iz ugledne obitelji i dalje gajite tradicionalne vrijednosti života. Kako to izgleda u svakodnevici?
Obitelj Negri doselila se iz Talijanskog grada Bergama na područje Istre u 16. stoljeću.
Prvi pripadnik obitelji Negri, bankar i poslovni čovjek Antonio Negri, doselio se u Labin 1512. godine, te još od vremena doseljenja obitelj Negri je uživala privilegije i naklonost mletačkih podestata.

Veliku ulogu u povijesti Istre i Labinštine imao je Antonijev nećak, Giovanni Battista Negri, vitez Mletačke Republike, inače zapovjednik obrane Labina, Istre i istočnih granica Venecije, a čiji smo direktni potomci.

william-negri-1

Iz bogate prošlosti, o kojoj bi mogli pričati satima izdvojio bih jedan element a radi se o obiteljskom grbu Negri, simbol koji koristimo na našim etiketama. Naime, grb sačinjavaju nekoliko elemenata; s lijeve strane nalazi se venecijanski lav, simbol pripadnosti Republici Veneciji, lovačkog psa s desne strane; simbola vjernosti, te kraguja kao zaštitnika obitelji a koji se nalazi na vrhu stabla masline smještene u sredini obiteljskog grba.

Jedan grb smješten je u Atriumu Palače Negri u starom gradu Labina, dok se drugi nalazi na Stanciji Negri, udaljenoj 6 kilometara od Labina prema moru gdje se i nalazi nekoliko maslinika.

Upravo nam grb govori o višestoljetnoj tradiciji prerade maslinovog ulja u našoj obitelji. Iako našu obitelj vezuju za nekoliko drugih poslovnih aktivnosti poput trgovine drvom, nekretninama, lovom i ribolovom, te je i proizvodnja maslinovog ulja bio je sastavni dio ukupnih poslova.

W: Od kada datira proizvodnja vašeg maslinovog ulja i koje ste zaslužene nagrade dobili?
Tradicija proizvodnje maslinovog ulja naše obitelji datira od samog početka, odnosno doseljenja u Istru, no devedesetih godina prošlog stoljeća započinjemo s realizacijom projekta revitalizacije objekata i pojedinih poslova kojim se bavila obitelj Negri, a koji se sastoji od nekoliko dijelova i faza realizacije: Stancija Negri – smještajni kapaciteti, Palača Negri – art i gastro galerija, maslinici i proizvodnja maslinovog ulja.

Kao poduzetniku upravo povijest, bilo da se radi o povijesti naše obitelji Negri, ili da se radi o dvije tisuće godina maslinarstva u Istri, dala je poduzetničku inspiraciju, želju da se stvori priča koja će privući potrošače i usaditi emocije koje će potrošačima golicati maštu, buditi osjećaje, vraćati uspomene i stvarati žudnju za nekoliko kapljica maslinovog ulja u njihovom tanjuru.

Navedeni dijelovi projekta koji nisu i neće biti završeni, koji imaju svoj kontinuitet, dijalektiku, nadgradnju, žive svojim sinergijskim efektom uzajamnog potpomaganja na relaciji: povijest – poljoprivreda – turizam.

william-negri-2

Upravo naše maslinovo ulje dobiveno hladnim postupkom prerade, koje pri punjenju ima visoki stupanj prirodnih antioksidanata koji jamče zdravu prehranu i ljekoviti učinak, zatim selektirane sorte, koje ulju daju veličanstvenu zelenu boju, ujednačene gorčine i pikantnosti s okusom na gorki badem i timijan, te osebujnog mirisa i okusa po plodu masline, jabuke i trave.

Taj i takav profinjeni miris i okus najbolja su podloga mediteranskoj kuhinji, a to potvrđuju i visoke nagrade i priznanja na izložbama poput prezentacije na OLEA–u udruge maslinara Županije Istarske, NOĆNJAK–u centralnoj manifestaciji maslinovog ulja Hrvatske, AIPO, OLEIS – Italija, Zadar, Vodnjan, Krasica…., stručnih časopisa; MASLINA, AKADEMIJA VINA itd., kao i dugogodišnje uvrštenje u vodič najkvalitetnijih ekstra djevičanskih ulja svijeta FLOS OLEI (naše ulje je među 6 najbolje ocijenjenih maslinovih ulja iz Hrvatske).

Dobitnici smo i nagrade Udruge hrvatskih putničkih agencije (UHPA) za najbolju kušaonicu u 2015. godini.

W: Koji dio proizvodnje maslinovog ulja je najviše podložan promjenama?
Danas kada nam je dostupna tehnologija koja omogućava da gotovo ne možemo pogriješiti, no postoji nešto što se zove klima i vremenski uvjeti na koje ne možemo utjecati. Stoga svaka godina je posebna i jedinstvena te je tako i naš proizvod.

william-negri-3

W: Kako i da li tržište određuje pojedine trendove?
Tržište je čudna “biljka” kojoj se mora prići vrlo oprezno, posebno, i kad mislite da je sve u redu, tržište pripremi iznenađenja.

Mi smo tržištu pristupili s emocionalne strane, naime svim našim klijentima pristupamo ponaosob predstavljajući proizvod kao tradiciju i način života.

W: Koliko je zahtjevno i kako pratite sve nove tehnologije od polja do konačne prerade?
Proizvodni ciklus započinje u maslinicima odnosno na pripremi maslinovog stabla na rod, odnosno način na koji ćemo uzgojiti maslinu – kvalitetnu sirovinu za preradu.

U tu svrhu koriste se saznanja, iskustvo i sposobnost u maksimalnom provođenju svih potrebnih agrotehničkih mjera kako bi dobili proizvod željene kakvoće.

Ništa ne prepuštamo slučaju, a probleme vezano za tzv. „višu silu“ ( vremenske prilike, štetnici ) pokušavamo ublažiti tehnologijom koja nam je danas dostupna, bilo da se radi o sustavima za praćenje i kontrolu štetnika ili sustavima za navodnjavanje i sl.

william-negri-5 william-negri-4

Odlukom o proizvodnji visoko kvalitetnog proizvoda determiniran je i određenim pravilima struke kada govorimo o preradi maslina. Naime, berba maslina započinje rano, već početkom listopada, odnosno kada u maslini postoji optimalna količina različitih kvalitetnih kemijskih spojeva i molekula koje su temelj budućeg vrhunskog proizvoda.

Nadalje tijekom berbe, koja se vrši ručno, potrebno je u što kraćem vremenu prenijeti ubrani plod masline u uljaru, a to je potrebno da bi utjecaj oksidacije ploda sveli na najmanju moguću mjeru.

Jedan od važnijih dijelova u liniji proizvodnje je svakako uljara i korištena tehnologija, te najvažnije od svega iskusan tehnolog.

Proces tzv. hladnog prešanja omogućava da u maslinovom ulju sačuvamo sve, za ljudski organizam, vrijedne sastojke. Pri tome mislimo na veliku razinu polifenola koji su prirodni antioksidanti, široki spektar vitamina, te raznih minerala.

Tako dobiveni proizvod čuva se na sobnoj temperaturi u inox spremnicima povezanih nekim od neutralnih plinova koji služe da se očuva maslinovo ulje od oksidacije.

W: Koliki je životni vijek maslinovog ulja i kako ga treba čuvati?
Kao što sam prije napomenuo kisik i oksidacija neprijatelji su naših proizvoda, ali i ostalih proizvoda koji nas okružuju, upravo ranom berbom, te prijevozom ubranih maslina što prije u uljaru, radi se o 6 do 7 sati od berbe do prerade, u mogućnosti smo stvoriti proizvod koji sadrži vrlo malu, gotovo zanemarivu količinu kisika.

Upravo ta mala količina tzv. peroksidni broj, omogućava da maslinovo ulje ostane stabilno gotovo dvije godine, tj. govorimo da nakon dvije godine imamo gotovo iste karakteristike ulja kao i prvih dana nakon berbe.

Jednom u boci, maslinovo ulje potrebno je čuvati u tamnom prostoru (vitrini) pri sobnoj temperaturi.

william-negri-6

W: Na koji način i kako treba odabirati maslinovo ulje?
Maslinovo ulje NEGRI koje se nalazi na tržištu, mješavina je nekoliko sorti maslina. Radi se o uspješno izbalansiranom blendu koje možemo koristiti u širokom spektru hrane koju koristimo ili pripremamo.

Naime, radi se o mješavini autohtonih istarskih sorti, buže, istarske bjelice, i talijanskih sorti leccino i pendolino. Tako da ekstra djevičansko maslinovo ulje NEGRI možemo jednako dobro sljubljivati s raznim salatama, ribom, mesom, kao i sladoledom od vanilije ili čokoladom.
Naravno imamo i kolekciju monosortnih ulja koja prodajemo isključivo u restoranima.

Želio bi dodati i ono što je i najvažnije da osjećaj miline na nepcu koji se širi tijelom, uzrokuju poznati slani, slatki, gorki i kiseli okus, te jedinstveni peti okus – UMAMI, potaknut konzumiranjem određenih vrsta jela koja mogu biti poboljšana i s nekoliko kapi maslinova ulja.

Umami, najprofinjeniji od svih okusa, dobio je ime koje je preuzeto iz japanske ZEN filozofije i prevodi se kao duboka povezanost čovjeka s hranom.

william-negri-7

Mediteranska jela koja se pripremaju ili začinjavaju s maslinovim uljem, poput soljenih inćuna, stvaraju novo iskustvo na našem nepcu, budi se neki novi okus koji povećava ugodu.

Maslinovo je ulje neprocjenjivi izvor novoga, inventivnog, te je jedinstvena namirnica koja zasigurno može ponijeti i epitet namirnice koja usavršava okus finalnog jela i čini ga uvijek iznova novim i neprocjenjivim.

U sklopu Palače Negri, njezinom atriju, nalazi se Gastro-Art Galerija „NEGRI“ u vlasništvu Williama i Anesse Negri, prodajno izložbeni punkt i kušaona ekstra djevičanskog ulja „Negri“, gdje se kroz stručnu logistiku osoblja, univerzalnog ambijenta, nudi i stvara doživljaj i priča koji povezuju i opuštaju, od inspiracije i raspoloženja oslikanog umjetničkog djela do kušanja maslinovog ulja, čaše vina, gdje oboje, i umjetnik i publika uživaju u prekrasnim darovima života.

Stancija „NEGRI“ i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Negri–olive“, isključivo je podređeno proizvodnji maslinovog ulja visoke organoleptičke i nutritivne kvalitete.

Smješteno na istočnoj obali Istarskog poluotoka, na prekrasnim padinama Raškog zaljeva, na Brgodu, u Trgetu , rastu naše masline, uživajući u jedinstvenom geografskom položaju, osobitih mikroklimatskih uvjeta, u kombinaciji s posebnim sastavom tla koje im daje posebne pogodnosti.

Na kraju rekao bi da smo uspjeli u naš proizvod utkati značenja; poput tradicije, gastronomije, zdravlja, ekologije, umjetnosti, doživljaja, te stvorili dojam koji potrošači prepoznaju kao univerzalni i proizvod, kao lifestyle.

william-negri-8

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: William Negri

Facebook Like Button