WOW

Što se događa kad se spoje moćne žene i najbolja hrvatska vina?

Udruga Women on Wine (WOW) osnovana je prije pola godina s ciljem edukacije i upoznavanja kvalitetnih domaćih vina kroz zanimljiva druženja. Preduvjet za članstvo ne očituje se u poznavanju enoloških podataka, već je presudna želja za učenjem, druženjem i neizbježnim malim ženskim razgovorima. Ne čudi stoga, što profil (trenutno) stotinjak članica uključuje sve od predsjednica uprava hrvatskih tvrtki, preko vinarki i sommelierki do “običnih” žena.

Idejna začetnica vinske platforme za žene jest poznata hrvatska novinarka, urednica i publicistica Sanja Muzaferija. U bogatoj i plodnoj karijeri, ova istinska poznavateljica gastronomske scene proputovala je gotovo cijeli svijet. Autorica je dvaju hvaljenih knjiga o siru (Knjiga o siru, Njegovo veličanstvo – sir), te brojnih članaka i intervjua s najboljim svjetskim vinskim znalcima te kulinarskim chefovima.

Ideja o WOW-u bila je logični sljedeći korak, nastao iz želje da se žene u vinarskoj industriji  “trgnu”, umreže i medijski promoviraju. Vinarskim poslom – bez obzira koliko mi šutjeli o tome – i dalje vladaju muškarci. U razbijanju tih predrasudi važnu će ulogu zasigurno odigrati i njena sljedeća knjiga – Ženska strana Istre – o uspješnim poduzetnicama toga područja.

Uz podršku organizatorica Zagreb Wine & Gourmet Festivala – Ingrid Badurinu i Andreu Maceljski, članice WOW-a na čelu sa Sanjom Muzaferijom nalaze se jednom mjesečno na (uvijek) drugačijoj lokaciji kako bi naučile više informacija o pojedinim vinima najboljih hrvatskih vinarija, otkrile kako se ono ispija i sljubljuje s hranom.

WOW ne staje samo na sastancima. U planu su organizacije različitih događanja, posjete vinarijama te biranje najboljeg ženskoga vina. Bez sumnje, o ovom vrijednom ženskom projektu, Wish će pisati i u budućnosti.

UZ DOPUŠTENJE UDRUGE WOW (sve fotografije)