Zašto je aronija najljekovitija biljka

Najljekovitija biljka u vašem domu.

Aronija (Aronia Melanocarpa L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice ruža (Rosacea). Potječe iz istočnog dijela Sjeverne Amerike, gdje se uvelike koristila među tamošnjim Indijancima. Poznato je kako su oni aroniju koristili kao hranu i lijek. Upotrebljavali su plodove aronije, ali i listove i koru od kojih su pripremali ljekovite čajeve.

Zdravstveni benefiti aronije

S obzirom na to da navedeni nutritivni sastav plodova aronije, ne iznenađuje činjenica kako je ovo namirnica koja pomaže održavanju zdravlja cjelokupnog organizma. Tako aronija može pomoći kod problema slabokrvnosti, visokog krvnog tlaka, migrena, povišenog šećera, umora, te probavnih problema.

Povoljno djeluje i na rad endokrinih žlijezda, prije svega štitnjače, tako što regulira njen rad, izlučivanje hormona, te pomaže kod gušavosti. Sokovi i čajevi posebno su dobrodošli osobama koje pate od upala bubrega, ulkusa na želucu, ili od unutarnjeg krvarenja. Aronija, naime, utječe na bolji rad jetre tako što pomaže u neutralizaciji štetnih tvari, čime poboljšava njenu funkciju, te blagotvorno djeluje i kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala, pojave žučnih kamenaca i kod žutice.

aronija

Za što sve možemo upotrijebiti aroniju

Zrele su bobice aronije kiselkastog i pomalo trpkoga okusa, a mogu se jesti svježe, pečene, sušene, ili se mogu zamrznuti za kasniju upotrebu. Svježe bobice se posebno preporučuju kod želučanih problema i dijareje.
S obzirom na to da obiluju pektinom, od njih se može napraviti i marmelada, a posebno su ukusni sok i čajevi, koji su ujedno i vrlo okrepljujući napitci. Uz to, od aronije se mogu pripremati i razni likeri, rakije, ocat i vino, a plodovi su vrlo ukusni umiješaju li se u mliječne proizvode, poput jogurta ili svježeg sira.

Na sljedećem linku možete pronaći više informacija: www.aronija.net

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografije: Shutterstock

Facebook Like Button