Zeleni krovovi

Priroda – urbano rješenje za krovove.

Zeleni krovovi se mogu naći već stoljećima u sjevernoj Skandinaviji, no postali su popularni tek posljednjih nekoliko desetljeća. Svojom sposobnošću da smanje toplisnki efekt urbanog krajolika, a također pridonose smanjenju gubitka topline i potrošnju energije u zimskim mjeseima, zeleni krovovi se zaista mogu pronaći diljem svijeta. Koji su to krovovi koju obaraju s nogu ne samo običnog čovjeka već i većinu umjetnika, pročitajte u nastavku.

Geno kuća, Stuttgart, Njemačka

Vlada je sponzorirala izgradnju ovog krova 1969; krov čija je baza izrađena od stiropora, ostao je funkcionalan sve do 1990. kada su ga ponovno obnovili. Njemačka je zeleni krov adaptirala već 1960 i svoj put i dalje vodi danas, s procijenjenih 10% svih krovova u Njemačkoj koji su “zeleni”.

Devet kuća, Dietikon, Švicarska

Set od devet kuća izgradio je 1993. godine arhitekt Peter Vetsch. Kuće su izrađene od betona , pokopane u zemlji te prekrivene travom i biljkama. Svojim izgledom i šarmom često podsjećaju na moderne Hobbit kuće.

Solaire, New York, Sjedinjene Američke Države

2003. godine s dvije zelene krovne strane, izgradili su ga dizajner Rafaela Pelli i pejzažni arhitekt Diana Balmori. Solaire je bio prva zelena stambena zgrada u Sjevernoj Americi. Stanovnici žive samo par koraka od Financijskog Distrikta i Tribeca, i imaju priliku doživjeti prekrasnu krovnu oazu kada dođu kući, svaki dan.

Historial de la Vendée, Francuska

Gotovo dva hektara zelene površine s domaćim životinjama, ugrađeno je na krovu na Historial de la Vendée u Francuskoj. Muzej je otvoren u lipnju 2006. te predstavlja zabavu i znanstvena otkrića. Arheološka blaga, nakiti, skulpture, slike i predmeti iz svakodnevnog života, i kolekcija od 3.000 objekata, sve to možete pronaći u Muzeju, bez obzira bili oni orginalni ili didaktički.

Fotografije: Sxc, Shutterstock

Tekst: Azra Terzić

Facebook Like Button