Zelenortska Republika

Savršena destinacija za odmor na dugim pješčanim plažama i uz kristalno-plavo more.
Zelenortska Republika je država u Atlantskom oceanu. Sastoji se od istoimenog arhipelaga koji broji 10 većih i 8 manjih otoka vulkanskog podrijetla i sveukupne površine od oko 4000 četvornih kilometara. Pripada afričkom kontinentu iako je od najzapadnijeg dijela udaljena oko 600 kilometara. Većina gospodarstva počiva na turizmu i uslužnim djelatnostima, a osobit problem predstavlja nedostatak vode, kao i padalina.

Na Zelenortskim otocima živi oko 400 tisuća stanovnika koji su potomci doseljenika iz Portugala, kao i afričkih robova. Pretpostavlja se da je populacija ova države dvostruko veća, jer velik broj živi u iseljeništvu: SAD-u, Portugalu, Francuskoj, Nizozemskoj i Angoli.

Spoj portugalskih i afričkih utjecaja vidljiv je i u kulturi, te u prehrani stanovništva. Gastronomija Zelenortske Republike temelji se na svježoj morskoj hrani, poput riba (tuna je ovdje česta namirnica) i školjki. Nacionalna jela obuhvaćaju poslastice od jastoga (lagostada), ali i riblja ili pileća jela s dodatkom kukuruza i krumpira (cachupa). Uz hranu se poslužuje raznovrsna pića s dodatkom ruma.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Zelenortskoj Republici:
  1. Otok soli

Najpopularnije turističko odredište Zelenortske Republike jest otok Sal, koji pripada sjevernim Zavjetrinskim otocima. Ime je dobio prema portugalskoj riječi za sol, koja se proizvodi na njemu. Njegovoj posjećenosti pridonosi blizina zračne luke, dok se glavni razlog krije u dugim pješčanim plažama i kristalno-plavom moru kojima turisti jednostavno ne mogu odoljeti. Iz istog razloga turisti rado posjećuju i otok Boa Vista.

  1. Najmanji otok

Uživate li u cvijeću i drugome bilju svakako morate posjetiti otok Brava – najmanji otok u arhipelagu. Nazivaju ga i botaničkim rajem jer maglovite šume skrivaju  zapanjujuću floru, karakterističnu za ovaj prostor.

  1. Aktivni vulkan

Svi otoci u arhipelagu vulkanskog su podrijetla. No Fogo se izdvaja jer se na njemu nalazi jedini aktivni vulkan, ujedno i najviša točka države (Pico de Fogo) koja se izdiže na 2829 metara nadmorske visine. Najbolje ga je obići pješice – budite bez brige – zadnji put je eruptirao 1995.

  1. Santiago

Najveći i najnaseljeniji otok, koji pripada jugu arhipelaga – Privjetrinskim otocima jest Santiago. Na njemu se nalazi glavni grad Zelenortske Republike Praia, kao i bivši glavni grad – Cidade Velha. Na otoku je moguće vidjeti kulturno-povijesne ostatke portugalskih kolonijalnih osvajanja, pa ne čudi što se središte potonjeg grada nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Čudesna glazba

Najpoznatija osoba Zelenortske Republike jest pjevačica Cesaria Evora. Volite li slušati njenu (zelenortsku) glazbu – svakako morate posjetiti i njen rodni grad Mindelo na otoku Sao Vincete. Nazivaju ga i kulturnim središtem zemlje, jer se glazba može čuti gotovo iza svakog kuta.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: portugalski, zelenortski jezik
Religija: kršćanstvo (85 posto)
Valuta: zelenortski eskudo (CVE)
Viza: potrebna – s obzirom da u Hrvatskoj ne postoji Veleposlanstvo Zelenortske Republike, istu je moguće pribaviti po dolasku u zemlju.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Zelenortske Republike jest Amílcar Cabral International Airport na otoku Sal.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine! Iako, najljepše je tijekom ljetnih mjeseci.
Smještaj: Hotel Perola  i hotel Pestana Tropico  u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su mudar izbor.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu izvan turističkih naselja i pijete je često. Zaštitite se od jakoga sunca.  Čuvajte se nasilnih trgovaca, koji će vam pod svaku cijenu pokušati prodati svoje proizvode.

Pripremila: Snježana Levar; Photo:Alexander Manykin / Shutterstock.com