Žene koje dokazuju da nikad nije kasno za uspjeh

Da nikad nije kasno za nove početke, baš kao i novogodišnje odluke, najbolje dokazuju primjeri žena koje su u tridesetima, četrdesetima – pa i kasnije ostvarile svoje snove.

Kraljica vjenčanica

Miljenica slavnih mladenki i dama koje ne mogu zamisliti svadbu bez savršene vjenčanice – Vera Wang, kao djevojka je željela biti profesionalna klizačica.

Srećom po Sharon Stone, Heidi Klum, Mariah Carey, Victoriju Beckham, Umu Thurman i druge ljepotice koje su se udale u njezinim kreacijama, Verin je život nakon neuspjeha na natjecanjima skrenuo u modne vode. Vera Wang je rođena 1949. u New Yorku kao kći dobro stojećih imigranata iz Kine i još je od malih nogu imala oko za lijepu odjeću. Vrijeme koje nije provodila na ledu, iskoristila je za skiciranje odjeće u kojoj je željela nastupati na klizačkim natjecanjima.

vera-wang

Osjećaj za ženstvene ‘krpice’ usadila joj je majka s kojom je često odlazila na shopping-izlete u Pariz. Njezin otac je navijao da upiše Yale, ali Vera mu se suprotstavila i završila povijest umjetnosti na koledžu Saint Lawrence te nastavila na njujorškom sveučilištu Columbia i pariškoj Sorbonni.

Nakon diplome zaposlila se u Vogueu kao asistentica, a zahvaljujući velikom trudu i entuzijazmu dogurala je do uredničke pozicije. Ljubav prema vjenčanicama otkrila je tek nakon muka po odabiru vlastite haljine za vjenčanje s Arthurom Beckerom.

U četrdeset i prvoj godini odlučila je dati otkaz i otvoriti dizajnerski salon vjenčanica, a nakon nekoliko godina počela je prodavati i vlastite kreacije. Kraljica vjenčanica pomaknula je granice dizajna tako što je uvela kontroverzne, crvene nijanse, a mladenke ohrabruje i ženstvenim dizajnom prozirnih tkanina.
Da poanta uspjeha nije u krajnjem cilju, nego u putovanju do njega, Verin je moto od kojeg nikada neće odustati.

Uspjeh u pedesetoj

Gastroikona Julia Child koja se proslavila svjetski popularnom kulinarskom emisijom, tek je s 36 godina primila kuhaču u ruku. Današnja legenda kulinarstva prije toga je, kako kaže, samo znala jesti. Niti njezinoj majci kuhanje nije bila omiljena aktivnost pa je zaposlila kuharicu koja je vješto obavljala obiteljsku zadaću.
Julia Child na fakultetu je uživala je u pisanju kratkih priča i košarci, a kasnije je zanat pekla u medijima i obavještajnim službama.
Zanimljivost:
>
Između ostalih poslova radila je i u OSS-u (Office of Strategic Services) iz kojeg je kasnije nastala CIA.

julia-child

Nakon što je upoznala američkog diplomata Paula Childa na jednom od svojih putovanja, smirila se u Parizu. Osim ljubavi, zahvaljujući Paulu je otkrila strast prema gurmanskim jelima. Nakon što je na njemu iskušavala pripremu jednostavna jela, Julia je upisala Le Cordon Bleu – prestižnu kulinarsku akademiju koja se temelji bogatoj tradiciji francuske kuhinje.

Tek na pragu pedesetih Julia je napisala prvu kuharicu Mastering the Art of French Cooking i postala omiljeno TV lice u vlastitom showu The French Chef. Američku publiku je osvojila šarmantnim i nepretencioznim nastupom kojim je visoku kuhinju prilagodila običnom čovjeku.
Jedite, pijte, budite pametni i uživajte, bila je poruka prve žene koja je upisana u Kuću slavnih Američkog kulinarskog instituta.

Od depresije do milijuna

Joanne “Jo” Rowling britanska je književnica poznata po fantastičnoj seriji romana Harry Potter. Romani o mladom čarobnjaku postigli su svjetsku slavu, osvojli brojne književne nagrade te su prodani u više od 400 milijuna primjeraka.

Po njima je snimljena serija od osam filmova o Harry Potteru, a Rowling je postala najprodavanijom živućom britanskom autoricom. No iza bajkovitog scenarija kriju se brojne nevolje i prepreke koje je autorica morala pobijediti na putu do uspjeha.

joanne-rowling

Kao mlada djevojka Joanne Rowling izgubila je majku koja se godinama borila s teškom bolesti, a slijedili su i loši odnosi s ocem. Rowling se mučila s depresijom, razvodom i siromaštvom, a pomišljala je i na samoubojstvo.

Zanimljivost:
>
Prvi nastavak u seriji Harry Potter bio je odbijen čak dvanaest puta.

Za sebe je govorila da je definicija neuspjeha. Kada je Joanne Rowling konačno pronašla izdavača, morala je pisati pod muškim pseudonimom kako bi lakše stekla simpatije muške publike. Posudila je bakino ime Kathleen, i tako je nastala je J. K. Rowling. Harry Potter i Kamen mudraca, prva je od sedam knjiga iz serijala o Harryju Potteru objavljena je 1997. u izdanju Bloomsbury Publishinga, kada je Joanne imala trideset i dvije godine.

George Eliot pseudonim je pod kojim je engleska spisateljica Mary Ann Evans objavljivala svoja djela. Pisala je pod muškim imenom kako bi lakše izgradila karijeru pisca. Među utemeljiteljima je engleskog i europskog psihološkog romana, ali prvo djelo je objavila s četrdeset godina.

majka-tereza

Majka Tereza je s četrdeset godina utemeljila misionarski red. Katolička svetica i redovnica albanskoga podrijetla te indijskog državljanstva je služila siromašnima i bolesnima. Misionarke ljubavi od početne male zajednice s vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država svijeta.

phyllis-diller

Phyllis Diller glumom se počela baviti tek u kasnim tridesetima i postala je jednom od prvih stand-up komičarki. Publika je obožavala njezine šale o izgledu i neuspjesima u kuhinji kojima je utjelovljivala tipičnu kućanicu, a kakarkeristični smijeh i ekscentričan izgled zauvijek će se pamtiti.

toni-morrison

Chloe Anthony Wofford, poznatija kao Toni Morrison jedna je od najznačajnijih književnica današnjice. Epske teme, živi dijalozi te detaljno razrađeni afroamerički likovi njezina su specijalnost.

Zanimljivost:
>
Prvu je novelu objavila s 40 godina, a njezin je trud nagrađen Nobelovom nagradu za sabrana djela.
> Laureatkinja je Pultzerove nagrade.

Anna Mary Robertson Moses, poznatija kao Baka Moses, je priznata američka umjetnica. Samouka slikarica svoj je talent prepoznala sa 73 godine. Njezina djela odišu mirom i toplinom, a najčešći motivi su bajkoviti krajolici.

Grandma_Moses_NYWTS

Facebook Like Button