Žgvancet od zeca

Recept za žgvancet od zeca iz kuhinje obitelji Peršurić.

Sastojci za žgvancet:

1 zec ( 1,00-1,5kg )
15 gr glatkog brašna (pšenično)
Malo ružmarina
1-2 dl bijelog vina ili pjenušca Misal Istra brut
Papar
Sol
3 češnja češnjaka
Manja glavica luka
Malo ulja
1-1,5 žlica koncentrata od rajčice

Sastojci za rasol:

250 ml vinskog octa
100 g mrkve
1 velika žlica vegete
Korijen celera
2-3 korijena peršina
Par zrna papra
Lovorov list 4 kom
Sol

Priprema:
Tekst za provjeru
Upute

Dan ranije potrebno je pripremiti rasol za zeca. Očistiti povrće i staviti u vodu: mrkvu,
celer i peršin narezane na kolutiće, Vegetu, ocat, papar, sol i lišće lovora. To sve kuhati oko 60-
70 minuta. U međuvremenu potrebno je očistiti zeca i oprati ga. Kad je rasol gotov potrebno
ga je ostaviti da se ohladi, a potom ohlađeni rasol preliti preko zeca. Posudu sa zecom i
rasolom staviti u hladnjak preko noći. Sljedeći dan prvo izvaditi zeca iz rasola i obrisati ga.
Zatim pažljivo narezati na manje komade koji se lagano posole. U dublju posudu zagrijati
ulje i lagano popržiti zeca sa svih strana dok ne dobi lijepu boju. Nakon toga dodati narezan
luk i češnjak i prijati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodati ružmarin i papar, te nastaviti
pirjati na laganoj vatri. Polako dodavati pjenušac (ili vino) i rasol, a kad meso omekša dodati
koncentrat rajčice i brašno pomiješano s malo vode. Nakon toga još neko vrijeme kuhati na
laganoj vatri, po želji može se dodati još malo pjenušca kad je žgvancet kuhan.

Uz to najbolje je poslužiti domaće špagete sa jajima ili fuže, a od vina lijepo se može
kombinirati neko crno vino ili pjenušac Misal Noir brut.

Tekst: Ana Peršurić

Uz dopuštenje Pjenušci Peršurić d.o.o. (sve fotografije)