Zid plača

Najsvetije mjesto Židova.

Zapadni zid Jeruzalema, nalazi se na mjestu na kojem se nekada nalazio židovski hram, svijetu je poznat i kao Zid plača. Ime je dobio od strane europskih promatrača, koji su ustanovili da već stoljećima ovdje dolaze Židovi, tugujući radi gubitka svog hrama, koji je srušen 70. godine u doba rimskog osvajanja Jeruzalema. Pravi naziv Zida plača je Zapadni zid, odnosno Kotel na hebrejskom jeziku.

Zid stoji već stoljećima 18 metara iznad razine zemlje. Sa svojom dužinom od 27 metara i s uskom uličicom od svega 3,6 metara, prima tek nekoliko stotina štovatelja. 1967.godine, odmah nakon šestodnevnog rata, Izraelci su stvorili trg kako bi tamo moglo doći više tisuća hodočasnika. Na južnom kraju zida, daleko od mjesta koje je rezervirano za molitvu i bogoštovlje, arheolozi su iste 1967.godine pronašli spektakularne povijesne ostatke .

Zid_placa__
 

Glavni dio zida, mjesto gdje se ljudi mole, izrađen je od vapnenca. U zidu je ugrađeno preko 28 kamenih slojeva, a ispod njega nalazi se 17 podzemnih tunela koji teku duž zida.

Očekuje se da Židovi barem jednom tijekom svog života posjete hram, jer im tako nalaže njihova vjera.

Molitva

Židovi iz cijelog svijeta, kao i turisti drugih vjera, dolaze do zida i mole se. Vjeruje se da “Zid plača” ima “Božje uši” pa se molitve pišu na papiru i smještaju se u pukotine zidova. Godišnje se nakupi više od milijuna poruka koje su vjernici utisnuli između kamenja pa se poruke jednom godišnje uklone, ali se ne bacaju već se pokapaju.

papirici s molitvom
 

Zid plača možete posjetiti u bilo koje doba dana. Svi posjetitelji se često temeljito pretražuju radi sigurnosnih razloga. Žene bilo koje religije, iz poštovanja prema židovskom zakonu, trebale bi nositi skromnu odjeću.

Piše Wish hr
Fotografije: Foter

Facebook Like Button