Znate li što znači “bez parabena”?

Sve se češće na ambalaži kozmetičkih proizvoda može pronaći oznaka “bez parabena”. Znate li što vam ona govori?

Namjena parabena, vrste konzervansa, jest usporiti odnosno spriječiti mikrobiološku kontaminaciju različitih kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda.

Parabeni su najjeftinija vrsta konzervansa koja se koristi za produljenje trajnosti proizvoda, a uvedeni su u primjenu sredinom prošloga stoljeća.

Razvoj bakterija ili plijesni u proizvodu može štetno utjecati na zdravlje potrošača te izazvati različite poremećaje i bolesti, a procjene su da se parabeni nalaze u gotovo 90% kozmetičkih proizvoda.

No zašto onda, ako je njihova primarna namjena spriječiti kontaminaciju proizvoda, sve više proizvoda na sebi nosi oznaku “bez parabena“, odnosno “paraben free”?

Jednostavnijim rječnikom, parabeni su kemikalije koje imaju svojstva hormona estrogena

Opasnost duže primjene proizvoda koji sadrže parabene jest u činjenici da se ne razgrađuju u organizmu, nego se talože oko kostiju, srca, grudima… te su, prema istraživanjima, jedan od potencijalnih krivaca za razvoj karcinoma.

No kako to obično biva kod spornih i vrućih tema, druga vrsta istraživanja pokazala je da čak i dugotrajnija primjena preparata koji sadrže parabene ne predstavlja štetnost za organizam. Kako bilo, na svakom je pojedincu odluka hoće li koristiti takve proizvode ili ne, a zato je važno biti informiran i odvagnuti razloge “za” i “protiv”.

kozmetika-1

Naučite čitati deklaraciju

Najčešći parabeni koji se koriste u kozmetičkim preparatima su metilparaben, etilparaben, propilparaben, izobutilparaben i dr.

Uz njih se često, s ciljem učinkovitijeg mikrobiološkog očuvanja proizvoda, koriste i ftalati, koji se također spominju u kontekstu negativnog utjecaja na zdravlje, kao i konzervansi koji mogu oslobađati po organizam štetni formaldehid (imidazolidinil-urea, diazolidinil urea, DMDMD hidantoin, kvaternijum-15).

Formaldehid je američka Vlada potvrdila kao dokazano kancerogen te je na tom tržištu zabranjen (najčešće se nalazio u sredstvima za profesionalno ravnanje kose u frizerskim salonima).

Neki parabeni, poput primjerice metilparabena, bezopasni su ako se proizvod skladišti u odgovarajućim uvjetima, ali izlaganjem proizvoda sunčevoj svjetlosti i visokoj temperaturi postaju toksični te mogu prouzročiti preuranjeno starenje kože, pa čak i povećati rizik od pojave melanoma.


Zašto su parabeni štetni

Iako još uvijek nije donesen konsenzus o njihovoj štetnosti, istraživanja usmjerena na proučavanje rizika akumulacije parabena u organizmu uslijed dugotrajnog korištenja proizvoda koji ih sadrže, pokazala su negativne učinke na reprodukcijske organe i žena i muškaraca, kao i povećani rizik od nastanka malignog melanoma, zbog stimulacije estrogena te antagonističke aktivnosti na muške hormone.

I kad nisu tako drastične negativne posljedice, pokazalo se da parabeni uzrokuju alergijske reakcije, upalne procese, osipe, iritacije…

Parabeni u proizvodima za djecu

Propusnost kože i nerazvijen imunološki sustav djece do tri godine posebno je “opasan teren” te su tu učinjeni veliki pomaci pa se sve više kozmetičkih proizvoda namijenjenih maloj djeci reformulira, odnosno izbacuje se paraben, a kao nadomjesci se koriste neškodljivi konzervansi, često iz prirodnih izvora (ekstrakt ružmarina, grejpa, origana, probiotici…).

Parabeni se ne nalaze samo u kozmetičkim proizvodima

Istraživanja su pokazala da se neki oblik parabena nalazi i u hrani – jogurtu, puretini, crvenom vinu, ribi i plodovima mora…

Teško je povezati i dokazati vezu između konzumacije tih proizvoda i različitih tumorskih oboljenja, no znanstvenici i dalje pokušavaju pronaći granicu štetnosti i usuglasiti se oko tog pitanja.

Valja imati na umu da je uvijek bolji izbor prirodni proizvod koji, istina, ima kraći rok trajanja jer ne sadrži sporne konzervanse, ali nema štetnih posljedica na zdravlje.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button