Zoranov rižoto od cvijetače

Zoran Ožegović nam odaje odličan recept za rižoto od cvijetače.

Sastojci za recept:
40 dkg Scotti Arborio riže               
30 dkg Cvijetaće
15 dkg Maslac
50 dl Porta
Maslinovo ulje
Parmezan
Sol i papar po potrebi
Povrtni temeljac po potrebi
List peršina
Smeđi šećer

Vrijeme kuhanja 20 min.

Priprema recepta
Cvijetaču narezati na listiće, ali samo cvjetiće, ne sredinu s time da jedan dio cvijetića ostavite u malim komadima. Na pola kilaže maslaca iz recepta prosotirati svu cvijetaču i odmah na tome rastopiti smeđi sečer tako da se cvijetača karamelizira i uz to dobro paziti da šečer ne zagori. Dodamo na to rižu koja može biti na pola pirjana, ali moj savjet je bolje da je skroz sirova jer je rižoto onda kremastiji. Uz konstantno mješanje (bolje da je na jakoj vatri) podlijevamo sa povrtnim temeljcem, ali ne podljevati tako da se kuha nego neka neka uvijek bude više riže od vode tako da se riža zapravo pirja. Začinimo po potrebi i kada riža postigne željenu mekoću skidamo ju s vatre (neka nebude skroz suha).

Pustimo ju da se malo odmori oko 20-ak sekundi i onda u nju stavljamo parmezan, maslac i nakosani peršinov list (ako želite stavite malo maslinovog ulja) te sve dobro umješamo, ako je pre gusto dolijemo još malo  temeljca, ali nikako ne vraćamo na vatru.

Redukciju porta dobijemo na slijedeći način: porto stavimo da iskuhava, kad zakipi flambiramo da izgori sav alkohol tako da nam ostane slatkasti okus i onda ga pustimo da iskuha na 0,1 lit odnosno dok ne postane gust. Rižoto serviramo u tanjur i prelijemo redukcijom porta.

Dobar tek!
Uz dopuštenje: Zoran Ožegović (slika)

Facebook Like Button