
Rakije i likeri se općenito ne dekantiraju na isti način kao vino, a evo i nekoliko razloga zašto se to ne čini.
Za početak prozračivanje tih alkoholnih pića nije potrebno stoga što su rakije i likeri destilirana pića s visokim udjelom alkohola, što znači da su stabilnija i ne zahtijevaju prozračivanje kako bi razvili svoje arome i okuse, za razliku od vina koje može imati koristi od kontakta s kisikom.
U rakijama i likerima nema taloga za razliku od starijih vina koja mogu razviti talog, destilirana pića poput rakija i likera obično nemaju talog koji bi zahtijevao odvajanje.
Arome rakija i likera su stabilnija i manje osjetljiva pri kontaktu s kisikom. Njihovi okusi i arome su već u potpunosti razvijeni tijekom procesa destilacije i odležavanja.
Međutim, u nekim situacijama, posebno kada se radi o estetskom dojmu ili prezentaciji, rakije i likeri se mogu poslužiti iz lijepih staklenih boca ili caraffa (karafa je staklena boca, obično kristalna, s plutenim čepom za zatvaranje), ali to se ne smatra dekantiranjem u tehničkom smislu kao kod vina.
Dakle, iako se rakije i likeri ne dekantiraju iz navedenih razloga, kao što je prozračivanje ili odvajanje taloga u slučaju vina, mogu se poslužiti na način koji pojačava estetski dojam i doživljaj konzumacije.
Tekst: Diana Mikloš, WSET II
