Fritulinka je adventski hit Marina Medaka – recept za najgenijalniji spoj palačinke i fritule

Donosimo vam ekskluzivni recept za Fritulinku s punjenjem od marelica i umakom od karamela ili mandarina (po želji:) ), hit desert s Rougemarinove adventske kućice koji je kreirao chef Marin Medak!

Pripremite se za kulinarsku inovaciju koju svi jedva čekaju kušati na zagrebačkom Advenu. Fritulinka je genijalni desert, spoj dva omiljena domaća klasika: najbolje od palačinke i najbolje od fritule u jednom zalogaju!

Zaboravite na dileme između mekanog i prhkog. Fritulinka je nježna palačinka, punjena božanstvenim nadjevom, pažljivo umotana i zatim uronjena u bogato tijesto za fritule, pa pržena do zlatno-hrskavog savršenstva. Rezultat? Mirisni, topli desert uvaljan u cimetni šećer, koji savršeno dočarava adventsku čaroliju.

Jeste li spremni stvoriti svoju malu gastro inovaciju? Krenimo s pripremom fritulinki

Fritulinka jabuka marelica recept adventski desert

Sastojci za fritulinku:

- Palačinka – 1 kom
- Smjesa za fritule – 100 g
- Džem od marelice – 60 g
- Karamela/mandarina umak – 30 g
- Ulje za prženje – 1 L

Sastojci za palačinke:
- Jaja – 2 kom
- Glatko brašno – 200 g
- Mlijeko (sobna temperatura) – 200 mL
- Mineralna voda – 200 mL
- Ulje – 1 žlica
- Rastopljeni maslac – 1 žlica
- Sol – prstohvat

Postupak za palačinke:
Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese.
Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.

Sastojci za fritule
- Jogurt – 4 dL
- Jaja – 2 kom
- Vanilin šećer – 2 paketića
- Sol – malo
- Šećer – 2 žličice
- Glatko brašno – 300 g
- Prašak za pecivo – 1 paketić
- Rum – 1 žlica

Postupak za fritule:
Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.

Sastojci za Karamela/mandarina umak
- Šećer – 160 g
- Glukozni sirup – 100 g
- Vrhnje za šlag (slatko vrhnje) – 260 g
- Sol – 1,5 g
- Svježe iscijeđen sok od mandarina – 150 g

Postupak za karamela/mandarina umak
- Karamelizirati šećer i glukozni sirup.
- Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela.
- Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.

Postupak za izradu fritulinke
1. Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.
2. Zamotati kao burrito:
– početi motanje,
– zaustaviti se kad je zamotana oko trećine,
– preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra,
– zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti.
3. Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati.
4. Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.
5. Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta.
6. Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji
7. Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine.
8. Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule

Marin Medak je, spajanjem najbolje od palačinke i najbolje od fritule, kreirao inovaciju koja je istovremeno topla, poznata i potpuno neočekivana.

S ovom verzijom Fritulinke s marelicom i karamela/mandarina umakom, donosite dašak Rougemarinove adventske čarolije direktno u svoj dom. Topla aroma, mekoća palačinke i hrskavost fritule, upotpunjena mirisom cimetnog šećera, čini ovaj desert nezaobilaznim doživljajem.
Uživajte u svakom zalogaju ove genijalne kreacije koja osvaja Zagreb i koja dokazuje zašto je Rougemarin na glasu kao laboratorij gastro inovacija. Dobar tek!

Uz dopuštenje: Rougemarin
Fotografije: Bojan Haron Markičević

Facebook Like Button