Napravite u svome domu odlični argentinski specijalitet empanadas.
Empanade su jedno od najpoznatijih jela argentinske kuhinje; hrskavo, punjeno tijesto koje inače u toj zemlji možete pronaći na svakom koraku, od uličnih štandova do obiteljskih restorana.
U ovom receptu donosimo jednostavnu verziju empanadasa, ukusnu verziju s tunjevinom, povrćem i maslinama, idealnu za lagani ručak, druženje s prijateljima ili piknik u prirodi.
Napravite ovaj argentinski klasik kod kuće – tijesto je mekano i prhko, nadjev bogat i aromatičan, a cijela priprema jednostavna s izdašnim okusom.

Sastojci za domaći empanadas
Tijesto
350 gr brašna
žličica soli
150 gr maslaca
120 ml vode
Nadjev za empanadase
200 gr ocijeđene tunjevine iz konzerve
200 gr pelati rajčice
1 jaje
pola glavice luka
1 crvena, 1 zelena paprika
10 maslina
2 žlice maslinovog ulja
peršin
sol
Priprema empanadasa
Pomiješajte suhe sastojke za tijesto, dodajte vodu te umijesite. Umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata u hladnjaku.
Na maslinovom ulju prepržite nasjeckani luk, papriku, pa dodajte tunu i nasjeckane pelate. Potom dodajte jaje i masline. Dodajte začine.
Na radnoj plohi razvaljajte tijesto, režite krugove, punite ih nadjevom te zatvorite i jako pritisnite. Formirajte rub empanade.
Premažite žumanjkom te stavite peći 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 200°C.
Dobar tek!
Tekst i fotografija: Rea Lujić






