Rateški krapi od svježeg sira

Donosimo originalan recept za tradicionalno slovensko jelo – Rateški krapi od svježeg sira. Oduševiti ćete se bogatim okusom ove stare delicije u koju su se zaljubili svi koji su je probali.

Za svaku je preporuku, želite li okusiti domaću seosku hranu, gostionica Pri Žerjavu, u malom mjestu Rateče u Sloveniji, a koja je već više od sto godina u vlasništvu iste obitelji. Upravo nam je vlasnik ove idilične gostionice dao ovaj recept za njihovo tradicionalno jelo popularno u cijeloj Sloveniji. Rateški krapi od svježeg sira mogu se jesti kao prilog i desert, a u gostionici se mogu kušati i ostali brojne tradicionalni specijaliteti kako što su domaći rezanci s gljivama, pržena piletina, neizostavne Kranjske kobasice, kruh iz krušne peći te fantastičan kolač od oraha.

Sastojci za recept:

Za obično tijesto:
1 kg pšeničnog brašna, 4 žlice ulja, sol, topla voda
Za tijesto od krumpira:
1 kg pšeničnog brašna, ½ kg kuhanog pire krumpira, 2 jaja, 10 dag maslac, sol, mlaka voda
Za nadjev: palenta, svježi sir, estragon, sol, jaja i malo vrhnja

Priprema recepta:

U svježi sir dodamo palentu, začinimo estragonom i soli te sve dobro promiješamo. Za čvršći nadjev može se dodati jaje i malo kiselog vrhnja. Tijesto mijesimo i potom ga razvaljamo nekoliko krugova. U sredinu svakog stavimo nadjev, preklopimo i stisnemo rubove. Kuhamo ih 20 minuta u slanoj vodi.

Dobar tek!