Recepti svijeta

Jednostavni zapečeni oslić

Ako volite ribu ili je volite malo manje, isprobajte ovaj recept s oslićem koji će vam postati jedno od omiljenih jela.

Sveukupna priprema traje oko 30 do 40 minuta a riba ostaje mekana i nevjerojatno je ukusna. Zapravo ovo će vam možda postati jedan od najboljih file oslića kojeg ćete obožavati jesti.

Ispobajte i druga ukusna riblja jela

Lignje na dubrovački – Otkrivamo vam tradicionalan recept kako Dubrovčani pripremaju jadranske lignje.
File od pastrve – Recept koji će vas oduševiti svojim okusima, a izuzteno je jednostavan za pripremu.
Sočni brancin s pireom i salatom od mrkve – Volite li ribu, naročito onu bijelu onda je ovaj recept s brancinom kao stvoren za vas.
Hobotnica s umakom od rajčica, sirom i travama – Vrhunski kuhar podijelio je s nama izuzetan recept za pripremu hobotnice.
Talijanski rižoto od limuna, bosiljka i dimljene orade – Tradicionalni talijanski recept u Vašoj kuhinji.
Rižoto od sipe – Crni rižoto kao interesantan prijedlog za neobičan ručak.
Sastojci za recept

Glavno jelo:
1 kg file oslića
2 limuna (1 za ukrašavanje jela)

Kora:
4 kriške kruha (ja sam koristila od cjelovitog brašna)
50 g ribanog sira (cheddar)
50 ml djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
30 grama badema narezanog na pločice

Prilog:
400 g oguljenog i narezanog krumpira
300 g svježe blitve
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje, sol i papar po ukusu

Priprema recepta:

Ako koristite smrznute filee oslića ostavite ih da se odmrznu.
Krumpire ogulite i narežite na komadiće veličine zalogaja te ih stavite u lonac pun hladne vode i kuhajte dok ne omekšaju.

Ocijedite jedan limun, dodajte morsku sol i svježe naribani papar po želji. U ovako pripremljenu marinadu stavite filee oslića i prođite kroz nju sa svake strane. Ostavite filee od oslića u mariniradi oko 15 minuta.

Operite blitvu, osušite i narežite na tanje trakice. Kada je krumpir kuhan, pomalo u vrelu vodu dodajte blitvu. Lagano promiješajte i kuhajte još pet minuta. Ocijedite vodu i poslužite kuhani krumpir i blitvu. Začinite s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, solju paprom i lagano promiješajte.

Pomiješajte kruh nasjeckan na manje komadiće, nasjeckani peršin, maslinovo ulje, naribani sir i nasjeckani badem i sameljite u mikseru dok ne dobije konzistenciju krušnih mrvica.
Keramičku posudu za pečenje obložite s maslinovim uljem, te na dno stavite pola mješavine kruha te na nju stavite filee oslića. Premažite ribu s ostacima marinade te pokrijte ribu ostacima mješavine kruha te po vrhu posipajte s bademovim kriškama.

Kao ukras postavite tanke ploške linuma i pecite oko petnaest minuta na 150°C ili dok se korica na zazlati.

Umjesto krumpira i blitve možete poslužiti salatu od rukole.

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk

Quiche ili francuska pita s tikvicama i svježim biljem

Naša blogerica Katarina volim isprobavati nove recepte uz uvjet da moraju biti zdravi te da priprema jela treba trajati manje od 45 minuta.

Pileća krilca u Teriyaki umaku za prste polizati

Za sve koji vole pileća krilca, a nemaju vremena za kompliciranu pripremu, donosimo jedinstveni recept koji se brzo i lako sprema a čini ga samo 5 namirnica!

Brza i laka jela sa samo 5 sastojaka

Donosimo super dva recepta za brzo i lako kuhanje finog obroka sa samo 5 namirnica. Televizijska serija „Jamiejeva brza i laka jela“ ponovno će oduševiti gledatelje diljem svijeta.

Ljubavno jelo za čarobno Valentinovo

Dani zaljubljenosti i ljubavi su pred nama.

Käsespätzle ili špecle sa sirom jedisntvena austrijska poslastica

Käsespätzle ili špecle sa sirom zimsko je jelo koje ponajviše vole jesti skijaši nakon napornijeg spuštanja niz austrijske staze u nekoj od Hütte odnosno restorana na stazama. No ova krepka i malo “jača” hrana omiljena je svakome tko voli sir i fino tijesto u hladnim danima.

Termanina medena pita – slastica naših baka

Donosimo vam recept za medenu pitu iz Slovenije, točnije iz ljekovitih Terma Laško gdje smo dobili sve sastojke za pripremu ove ukusne starinske delicije.

Pileća juha s đumbirom – lagano ukusno jelo s 5 namirnica

Današnji prijedlog za lagano ukusno jelo, pileća juha s đumbirom, prije svega je jednostavno za pripremu jer se sastoji od samo 5 namirnica.

File od tune i mladi špinat – ručak koji će vas oduševiti

Poznati kuhar zagrebačkog restorana Apetit City Stjepan Bistrički ovaj nas puta časti s izvrsnim, jednostavnim a tako hranjivim, receptom koji ćete rado spravljati u svom domu.

Limoncello – originalni liker od limuna

Zadivit će vas kako je originalni talijanski liker od limuna lagano za napraviti. Samo četiri sastojaka i malo vremena dovoljno je za pripremu likera koji pruža puno više od uloženg. A što ima boljeg od domaćeg napitka koji ste napravili sami.