Preporuke

Turska Kapadokija veliki muzej na otvorenom

Svaka regija u Turskoj novi je nevjerojatan doživljaj i pravo otkriće znamenitosti, jedinstvenih izvrsno očuvanih arheoloških lokaliteta i fascinantnih krajolika. Turska ima za ponuditi puno, više i od Grčke, svog turistima dobro poznatog susjeda.

Turska je velika i raznolika zemlja, a za obići i vidjeti ima toliko toga da teško stane u jedno putovanje i jednu priču. Obilazak Kapadokije posebno je i prekrasno iskustvo koje treba uvrstiti u obilazak Turske.

Vulkanski krajolik Kapadokije oblikovan je erozijom koja je stvorila dramatične planinske grebene, doline i špilje koje se nazivaju vilinski dimnjaci. Stijene su pod utjecajem erozije formirale stotine spektakularnih prirodnih stupova i drugih formacija nalik skulpturama. Krajolik je čarobno lijep i zanimljiv. Gotovo vanzemaljski.

Antička pokrajina Kapadokija kolijevka je Kršćanstva. Ovdje su rođeni Sveti Pavle iz Efeza, pogubljen u Rimu, Sv. Ivan i Sv. Filip Hijeropilis. Regija je smještena u turskoj Centralnoj Anatoliji. Staro perzijsko ime joj je bilo Haspaduya što u prijevodu znači Zemlja predivnih konja. Danas se ime Kapadokija koristi za područje od grada Kayseri pa 150 km dalje do grada Aksaray.
.
Kao i cijela turska i Kapadokija je poznata po zanimljivoj i vrlo ukusnoj hrani.

Mi smo se odlučili isprobati tradicionalno i najbolje što ovaj kraj nudi. Poseban specijalitet ove regije je Tarhana, gusta juha koja je ovdje tradicionalno jelo. Za doručak treba probati smjesu tahibi, namaz od sezama i grožđa, koji se stavlja na kruh ili dvopek.Uz tradicionalna i domaća jela najbolje je probati i lokalno vino. Turasan je najpoznatiji proizvođač vina. Ovdašnja su vina nešto kiselkastija, jer na 1100 metara nadmorske visine ne na kojoj se nalazi Kapadokija nema vlage. Dani su ovdje topli, a noći i jutra dosta hladna.

Zemlja je ovo nadaleko poznata po slasticama. Doći ovdje a ne probati baklavu ili neki drugi od tradicionalnih turskih kolača bio bi grijeh.Gaziantep i grad Hantahija najpoznatiji su po baklavi i drugim slatkim delicijama, te su svojevrsna prijestolnica turske kuhinje za baklavu i slatko. Janjetina i ovčetina najcjenjenije je meso kada je u pitanju turska kuhinja, a uz Sredozemlje gastronomijom vlada morska riba i maslinovo ulje te, u Turskoj neizbježno, izvrsno voće i povrće. Turska je zemlja izvrsne i raznolike gastronomije.

Probali smo i kebab. Najpoznatiji je Testi kebab – varivo s govedinom, paprikom, paradajzom i lukom koje se stavi u glineni vrč zajedno s tijestom i poklopi pa se krčka na vatri. Za ljubitelje tijesta tu su i manti, ravioli na turski način, mljeveno meso sa začinima u tijestu.

Turski jogurt omiljeno je jelo u Turskoj i konzumira se kroz cijeli dan. Samostalno ili kao dodatak drugim specijalitetima, nešto s čim ćete se susreti često u tradicionalnoj kuhinji. Najdraži je ajran jogurt razblažen vodom i dodatno zasoljen. Ajran začinjen češnjakom i tucanom ljutom paprikom servira se uz jelo manti. Grah sa suhim mesom također je jako popularan, i podsjeća na našu zimsku hranu. Naravno tu je i japrak, specijalitet u koji idu grožđice, riža, cimet, a sve zamotano u list vinove loze. Jako fino.

Urgup – mjesto u Kapadokiji iz kojeg polijeću baloni.

Većina nas je,gledajući na fotkama šarene balone kako lete iznad prekrasnog krajolika Kapadokije, poželjela poletjeti u jednom od njih ili se barem pokraj njega fotografirati. Putovanje u Tursku svakako treba uključivati i ovaj prekrasni dio te velike, raznolike i lijepe zemlje.

Let balonom u Kapadokiji posebno je iskustvo i doživljaj i apsolutno vrijedi doći, ustati ranom zorom i čekati let, iako se vrlo često zna dogoditi da zbog jakih vjetrova baloni ne polete i po nekoliko dana. Ako vas posluži sreća s vremenom bit će ovo čarobno iskustvo.
Dio filma Ratova zvijezda sniman je u Kapadokiji.
Kapadokija izgleda kao planet za sebe. Zaista. Stoga ne čudi podatak da je jedna od kapadokijskih dolina poslužila kao set za snimanje svima nam poznatih Ratova zvijezda.
Dolina golubova i mistične i neobične špilje.

Prema priči i prorok Muhamed se skrivao u jednoj od kapadokijskih špilja, a život su mu spasili golub i pauk. Dok je bježao iz Meke u Medinu morao se skriti, te je golub na vratima špilje napravio gnijezdo, a pauk mrežu i tako su ga spasili. Podzemni gradovi i špilje izuzetna su atrakcija, i skrivaju mnoge priče i legende iz povijesti poput ove. Najljepše ih je obići s vodičem i saznati što više o ovom čudesnom mjestu.

Dirunkuju, Kajmak područje ja kojem se nalaze podzemni gradovi, njih oko 150, a datiraju iz doba Hetitskog Carstva. U to doba počeli su se graditi zbog oštre kontinentalne klime, a kasnije su ih nastavili kopati kršćani koji su se zatvarali tamo za vrijeme opsada i napada neprijatelja. Ljudi su u stijenama isklesali kuće, crkve i samostane. Bavili su se lovom i proizvodnjom vina. Ovo područje je izuzetno bogato glinom od koje se proizvodi grnčarija.

Plavo oko tipični je turski suvenir.

Nazar, plavo oko ili tursko oko služi kao amajlija protiv svih uroka. Riječ nazar potječe od arapske riječi koja u prijevodu znači pogled ili pogledati, vidjeti. Prema narodnom vjerovanju, oko štiti onog tko ga nosi od nesreće. Može se kupiti na svakom koraku u Turskoj. Toj se amajliji pripisuju posebne moći.

Kiehl’s predstavlja ovogodišnju blagdansku kolekciju

Svake godine Kiehl’s potiče kupce diljem svijeta na dijeljenje radosti s osobama do kojih im je stalo tijekom blagdana, a najbolji je način za to limitirana kolekcija najomiljenijih Kiehl’s formula u ambalaži razigranog dizajna!

Održan panel Hrvati i moda

Na poslovnom susretu Meeting G2.5 održan je panel Hrvati i moda – Pokažimo svijetu što imamo!

McDonald’s uvodi papirnate slamke

McDonald’s Hrvatska danas je predstavio nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled

No Guilt, čokolade bez dodanog šećera

Omiljena slastica namijenjena za sve one koji žele uživati bez grižnje savjesti od sada dostupna i u Polleo prodavaonicama i na Polleo web shopu.

Chefica Ana Grgić članica žirija na prestižnom S.Pellegrino Young Chef

Chefica Ana Grgić predstavljala je Hrvatsku u ulozi članice žirija na prestižnom S.Pellegrino Young Chef
natjecanju u Milanu.

Svjetlost u potkrovlju – Zavirite u potkrovlja

U Orisu, kući arhitekture, premijerno prikazana serija dokumentarnih filmova Svjetlost u potkrovlju snimatelja i režisera Vjekoslava Skledara, Senada Zemunovića, montažerke Tihane Čuljak te producentice Jasne Jelinek.

PIKni pravu stvar za sebe s 25 posto manje soli

Smanjenjem udjela soli u svojim proizvodima, PIK Vrbovec podržava Strateški plan za smanjenje prekomjernoga unosa kuhinjske soli koji provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko društvo za hipertenziju

Novi super okusi kultnih pasti za zube

Anis, cvijet naranče, čokolada i višnja te rabarbara od sad su dostupni u obliku limitiranih okusa MARVIS pasti za zube, dok će okus anisa biti dostupan u standardnoj kolekciji koja sad broji osam neodoljivih okusa .

Tjedan skijanja i vina – Ski amadé

Bilo da je riječ o skijaškom svjetskom kupu, ili pak o 10 godina „staroj“ manifestaciji pod nazivom „Tjedan skijanja i vina“, Ski amadé u svakom slučaju nudi mnogo toga tijekom čitave zime.