Kultura

Kada se zaljube boja i riječ…

Ljubitelji slikarstva poznaju opus Cate Dujšin – Ribar (1897.-1994.), štovatelji kazališta čitali su o glumačkim dosezima Dubravka Dujšina (1894.-1947.) a poznavatelji politike znaju mjesto dr. Ivana Ribara (1881.-1968.).

Roman nalik na mračan i grozničav san – Lisa Jewell: Sve ovo je laž

Nakon velikih uspješnica „A onda je nestala“, „Obitelj s gornjeg kata“, „Noć kad je nestala“ i „Ostaci obitelji“, Lisa Jewell predstavlja se domaćoj publici s novim romanom „Sve ovo je laž“.

Lukavošću protiv zle sile

Dvojba između „klasičnog i „suvremenog“ načina u prikazu nekog sadržaja sve se češće svodi na tehnološke razlike pa se prezirno govori o „papiru“ i zadivljeno o „ekranu“ iako nema stvarnih razlika u informacijama.

Međunarodna zvijezda pijanistica i pjevačica Francesca Tandoi stiže u Zagreb

Talijanska pijanistica i pjevačica Francesca Tandoi 28. 2. 2024. stiže u Zagreb!

Najava za treći nastavak filma “Deaspool” oborila rekord

Svi zaslužuju sretan završetak… dugoočekivani trailer studija Marvel za ‘Deadpool & Wolverine’ oborio je globalne rekorde nakon objave u nedjelju

Kazalište Moruzgva najavljuje svečanu 50. izvedbu predstave „Ništa im neće bit’“

Kazalište Moruzgva s veseljem najavljuje svečanu 50. izvedbu predstave „Ništa im neće bit’“ – romantične komedije koja je osvojila srca publike diljem Hrvatske.

Mala zaljubljena žena

Zajednička pretplata HNK u Zagrebu i SNG u Mariboru već nekoliko godina omogućuje gledateljima da, zahvaljujući organiziranom prijevozu, svake sezone gledaju po jednu recentnu dramu, operu i balet iz oba kazališna repertoara.

Između okrutnosti i sažaljenja

Riječima „Jednom davno, živjeli tako…“ počinju mnoge bajke među koje bih ubrojila onu o virovitičkom kazališnom životu koji je „formalno“ počeo 3. veljače 1900. u gostionici „Grčić“ kada su virovitički glumci i Tamburaško društvo „Sloga“ izveli šalu „Sluge muzikanti“.

Da nije bilo te komisije…

Nobelovu nagradu za književnost u 2023. dobio je norveški književnik Jon Fosse (1959.) „za inovativne drame i prozu koji daju glas neizrecivom“

Enis Bešlagić premijerno u Zagrebu s predstavom Da sam ja neko

Hrvatska premijera predstave Enisa Bešlagića najavljena je za 13. ožujka 2024.u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog.