Mozaik

Tko sve stiže na 15. ZagrebDox?

Niz slavnih imena predvode Sergej Loznica, Želimir Žilnik, Nikolaus Geyrh-alter i Ivars Seleckis.

Recept za ciljanu njegu kože protiv umora

ÉNERGIE DE VIE je recept koji sadrži „tri aktivna sastojka pažljivo odabrana za ciljanu borbu protiv znakova umora

Točkice, pruge ili cvjetni uzorak?

Sunce u zraku, osim dobrog raspoloženja donosi nam cvijeće, točkice i pruge, uzorke koji ćemo voljeti nositi na haljinama, bluzama i hlačama ovog proljeća i ljeta.

Pan i Lidl udružili snage za pse u skloništima

Svakom kupnjom posebnog pakiranja Pan piva u Lidl trgovinama, izdvajaju se dvije kune za nabavu hrane za pse. Hrana prikupljena kroz kampanju bit će uručena skloništima u različitim dijelovima Hrvatske.

Koncert na dar ženama Ivo Gamulin Gianni

Dana 8. ožujka 2019. na međunarodni Dan žena, Kazališna kavana Kavkaz i tenor Ivo Gamulin Gianni daruju svim damama koncert za pamćenje.

Čari Istre – između mora, maslina i vinograda

Pozivamo vas da otkrijete novi istarski dragulj u selu Vabriga, između Novigrada i Poreča, uz more, vinograde i stabla maslina, naći ćete vile Borghetto.

Jednostavni zapečeni oslić

Ako volite ribu ili je volite malo manje, isprobajte ovaj recept s oslićem koji će vam postati jedno od omiljenih jela.

Sveukupna priprema traje oko 30 do 40 minuta a riba ostaje mekana i nevjerojatno je ukusna. Zapravo ovo će vam možda postati jedan od najboljih file oslića kojeg ćete obožavati jesti.

Ispobajte i druga ukusna riblja jela

Lignje na dubrovački – Otkrivamo vam tradicionalan recept kako Dubrovčani pripremaju jadranske lignje.
File od pastrve – Recept koji će vas oduševiti svojim okusima, a izuzteno je jednostavan za pripremu.
Sočni brancin s pireom i salatom od mrkve – Volite li ribu, naročito onu bijelu onda je ovaj recept s brancinom kao stvoren za vas.
Hobotnica s umakom od rajčica, sirom i travama – Vrhunski kuhar podijelio je s nama izuzetan recept za pripremu hobotnice.
Talijanski rižoto od limuna, bosiljka i dimljene orade – Tradicionalni talijanski recept u Vašoj kuhinji.
Rižoto od sipe – Crni rižoto kao interesantan prijedlog za neobičan ručak.
Sastojci za recept

Glavno jelo:
1 kg file oslića
2 limuna (1 za ukrašavanje jela)

Kora:
4 kriške kruha (ja sam koristila od cjelovitog brašna)
50 g ribanog sira (cheddar)
50 ml djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
30 grama badema narezanog na pločice

Prilog:
400 g oguljenog i narezanog krumpira
300 g svježe blitve
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje, sol i papar po ukusu

Priprema recepta:

Ako koristite smrznute filee oslića ostavite ih da se odmrznu.
Krumpire ogulite i narežite na komadiće veličine zalogaja te ih stavite u lonac pun hladne vode i kuhajte dok ne omekšaju.

Ocijedite jedan limun, dodajte morsku sol i svježe naribani papar po želji. U ovako pripremljenu marinadu stavite filee oslića i prođite kroz nju sa svake strane. Ostavite filee od oslića u mariniradi oko 15 minuta.

Operite blitvu, osušite i narežite na tanje trakice. Kada je krumpir kuhan, pomalo u vrelu vodu dodajte blitvu. Lagano promiješajte i kuhajte još pet minuta. Ocijedite vodu i poslužite kuhani krumpir i blitvu. Začinite s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, solju paprom i lagano promiješajte.

Pomiješajte kruh nasjeckan na manje komadiće, nasjeckani peršin, maslinovo ulje, naribani sir i nasjeckani badem i sameljite u mikseru dok ne dobije konzistenciju krušnih mrvica.
Keramičku posudu za pečenje obložite s maslinovim uljem, te na dno stavite pola mješavine kruha te na nju stavite filee oslića. Premažite ribu s ostacima marinade te pokrijte ribu ostacima mješavine kruha te po vrhu posipajte s bademovim kriškama.

Kao ukras postavite tanke ploške linuma i pecite oko petnaest minuta na 150°C ili dok se korica na zazlati.

Umjesto krumpira i blitve možete poslužiti salatu od rukole.

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk

Novootvorena Poliklinika Aesthete

Na svečanom otvorenju prisustvovale su poznate dame poput Ive Jerković, Lane Gojak, Petre Dugandžić, Darie Lorenci, Nine Mie Čikeš i Jelene Perić.

Znate li koji su najbolji proizvodi po izboru domaćih potrošača?

U Matis Absolut Loungeu, su dodijeljena priznanja za Odabrani proizvod godine, najprestižnije svjetske nagrade za inovativnost proizvoda.

Who the Fu*k is Biba?

Inteligentno poigravanje stereotipima! Pročitavši naslov nove predstave B Glad produkcije, takozvane dramatične komedije „Who the Fu*k is Biba?“ (14.2.2019., Ludilište Luda kuća, bivše zagrebačko kino „Mosor“), pitala sam se „Why the Fu*k?“ nisu izabrali ime koje se može napisati bez zvjezdice, odnosno pročitati bez zadrške u javnim medijima.