Wish&Wine

Kad vino nosi karakter regije, trud vinara i snagu sorte onda ne treba puno dodavati. Takav je Silvanac zeleni iz vinarije Orahovica.

Volite li šetnje kroz vinograde, uživanje u lokalnim delicijama i druženje uz čašu vrhunskog vina, ovo je događaj koji ne smijete propustiti!

Hotel Nautica domaćin je Novigrad Wine & Gastro koji će se održati u četvrtak 10. travnja od 15 do 20 sati.

U Hotelu Osijek otvorena je konferencija pod nazivom Vinteligencija 2025, koja predstavlja prvi vinski događaj u Hrvatskoj posvećen širenju znanja o vinu i vinogradarstvu, s naglaskom na njihove lokalne i globalne kontekste.

Restoran Prosikito u Zagrebu (Donje Svetice 40) bio je domaćin 24. izdanja eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ kojeg su prije šest godina pokrenuli Renata Cisar i Mustafa Topčagić.

Što dobro vino čini dobrim vinom? Naizgled jednostavno pitanje, ali odgovor često nije tako jasan. Za mnoge je dobro ono vino u kojem uživaju. I tu ima istine jer uživanje u vinu često je osobna stvar.

Svijet vina obiluje pričama o predanosti, terroiru i nagradama koje su priznanje dugogodišnjeg rada i strasti. Međunarodna natjecanja poput Mundus Vini, Decanter World Wine Awards i International Wine & Spirit Competition okupljaju najbolje vinare i ocjenjuju vrhunsku kvalitetu kroz rigorozne standarde.

Na prestižnom vinskom sajmu u Düsseldorfu, u još privlačnijem prostoru udruge Vinistra, predstavit će se 11 uglednih vinara uz dva atraktivna masterclassa.

Voda je naravno glavni sastojak svakog dobrog piva pa tako o njenoj kvaliteti ovisi kakvoća piva. Tako danas proizvođači piva kroje mineralni sastav vode prema svojim potrebama dok su u prošlosti prema kvaliteti vode krojili recepturu za pivo.

Iako se neke stvari s godinama poboljšavaju, uključujući i vino, kako znati je li boca savršeno dozrela ili je već prošla svoj vrhunac? Vino se ne “kvari” poput mlijeka, ali se s vremenom mijenja i ne uvijek nabolje. Postoje ključni čimbenici koji razlikuju vrhunski dozrelo vino od razočaravajućeg gutljaja.

Tri faze kušanja, dvije nove šampionske kategorije, 30 ocjenjivača, šest voditelja komisija – nova pravila na 31. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 16. Svijetu malvazija.

Ove godine Dalmatinsku turneju započinjemo u Zadru u srijedu 19.veljače u hotelu Amare a nastavljamo u Splitu u petak 21.veljače u hotelu Amphora. Programi događaja započinju aperitivom Cannellom od 13:30 a otvorenje evenata biti će od 14 sati a trajanje je do 21 sat.