Njoki od kestena s umakom od gljiva

Pomislite li na jesen, jedna od poslastica koja vam prva pada na pamet su zasigurno kesteni i gljive!
A tek razne poslastice od kestena i gljiva koje dolaze u raznim varijantama slanih ili slatkih jela izazivaju slasne zazubice.

Ukusan recept za njoke od kestena s umakom od gljiva, donosi nam Višnja Čihoratić, koja u svojoj kuhinji stvara čuda.

NJOKI OD KESTENA S UMAKOM OD GLJIVA

Sastojci za recept za 4 osobe:

NJOKE
0,5 kg krumpira
0,3 kg kesten pirea
0,2 kg oštrog brašna
0,2 glatkog brašna
2 cijela jaja
1 žlica parmezana
Soli po potrebi

UMAK OD GLJIVA

0,5 kg zlatnih šampinjona ili
0,5 kg raznih gljiva
Maslinovo ulje
1 dl slatkog vrhnja
1 glavica luka sjeckanog
0,3 l povrtnog temeljca
Sol,papar,peršin,češnjak,

Priprema: Njoke

Krumpir ogulimo i skuhamo u slanoj vodi. Kada je krumpir gotov protisnite ga kroz cijedilo ili s „pasirkom“ ispasirajte u pire.Pire treba ostaviti da se ohladi,zatim dodamo jaja ,kesten pire koji smo isto prije propasirali,te prosijemo obje vrste brašna zajedno,sol, parmezan.

Tada sve dobro izmiješamo u smjesu tj. tijesto za njoke /ne smije biti ni pre mekano ni pretvrdo/.

Dobiveno tijesto podijelimo u dva dijela i oblikujemo prutiće prst debljine te prutiće izrežemo u jednake dijelove i rukom oblikujemo u „valjčiće“ njoke ili ih samo izrežemo nožem i ukrasimo vilicom, prema želji.

Njoke stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu dok ne isplivaju na površinu, a onda ih ocijedite i isperite hladnom vodom kako se ne bi raspale.

Priprema: Umak

Na maslinovom ulju popirjamo mekano nasjeckani crveni luk i malo češnjaka. Na to dodajte narezane na listiće „zlatne šampinjone“ ili razne gljive prema ukusu. Gljive pirjamo u vlastitom soku sve dok ne ispari te zatim podlijemo povrtnim temeljcem kako bismo jelu dali punoću okusa.

Nakon par minuta dodamo vrhnje, sol, papar, 1 žlicu sjeckanog peršina te pustimo da se umak reducira.

Napomena:
Njoke prelijemo umakom od gljiva te ukrasimo s malo peršina ili listićima svježeg timijana.

DOBAR TEK !

Autorica: Višnja Dobrić Čihoratić
Slika: Shutterstock

Facebook Like Button