Vruća, mirisna i primamljiva juha od kestena zasiguno je jedan od najpoželjnijih obroka jeseni.
Ovaj recept za juhu obogaćen je i vinom, baš kao pravim dodatkom za hladnije dane koji su pred nama.
Okrepljujuća juha od kestena obogatiti će vaš jesenski jelovnik, a ova sezonska namirnica mnogima kod mnogih izaziva zazubice zbog slatkoće okusa koje pruža.
Ako volite okus kestena, a još uz to obožavate krem juhe ovdje vas čeka još jedan sjajan recept
Pjenasta juha od kestena s okruglicama od jetrica
Sastojci za juhu od kestena
500 g kuhanog kestena
400 ml mesnog temeljca
200 ml bijelog vina
200 g vrhnja
žlica nasjeckanog peršina
1/4 bijelog kruha ili baguette
1 luk
malo klinčića
1 režanj nasjeckanog češnjaka
sol i papar
Priprema recepta
Kruh ili baguetteu narežite na dugačke tanke trake te ga popržite u pećnici na 180 stupnjeva. Luk očistite i na njega nabodite klinčiće. Temeljac, kestene, luk, vino i češnja zakuhajte u posudi za kuhanje juhe. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri petnaestak minuta.
Nakon takvog kuhanja izvadite iz juhe luk i kestene te juhu promiješajte štapnom miješalicom. Umiješajte u tako pripremljenu juhu sol, papar, i vrhnje. Kestene narežite na komade, kao i preprženi kruh na kockice. Zatim juhu raspodijelite u tanjure ili posudice za juhu te u svaku dodajte kockice kruha i komadiće kestena. Sve nježno pospite peršinom i poslužite.
Dobar tek!
Fotografija: Otto Phokus