
Krem juha od gljiva zaista spada među klasike kada su juhe u pitanju, a slavni kuhar James Oliver uz ovaj svoj recept izjavio je: “Obožavam intenzivan zemljani okus ove glatke, kremaste juhe od gljiva – pravi klasik.”
Još su neke krem juhe pravi specijaliteti koje mnogi od nas obožavaju zato pogledajte još nekoliko recepata koji će vas osvojiti
Krem juha od koprive
Krem juha od šparoga bogatstvo je okusa na vašem stolu
Krem juha od graška i mente
Namirnice za recept:
600 g različitih gljiva
1 luk
2 stabljike celera
3 režnja češnjaka
nekoliko grančica svježeg peršina
nekoliko grančica svježeg timijana
maslinovo ulje
1,5 litra organskog pilećeg ili povrtnog temeljca
75 g vrhnja
6 kriški cibatte
ekstradjevičansko maslinovo ulje
Priprema recepta:
Vrijeme pripreme za 6 osoba: 45 minuta
1. Gljive očistite mekim kistom ili četkom i tanko narežite. Ogulite i tanko narežite luk i češnjak,
tanko narežite celer, otrgnite lističće peršina pa sitno nasjeckajte stabljike. Otrgnite listiće taimijana
2. Posudu s ručkom stavite na srednje jak plamen, ulijte malo maslinovog ulja, dodajte luk, celer, češnjak, stabljike peršina, listiće timijana i gljive, poklopite posudu pa ostavite da se sve lagano pirja dok ne omekša.
3. Iz posude izvadite 4 žlice gljiva i ostavite ih za kasnije. U posudu ulijte temeljac, pričekajte da juha zavrije na srednje jakom plamenu, a zatim ga posve smanjite i ostavite da sve vrije 15 minuta. Po ukusu začinite morskom solju i crnim paprom pa sve glatko izmiksajte štapnim mikserom.
4. U juhu ulijte vrhnje, pričekajte da još jednom zavrije pa isključite plamen. Kriške cibatte prepržite na tavi, na njih stavite većinu sačuvanih gljiva pa ih pokapajte s malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Nasjeckajte peršin. Juhu ulijte u zdjelicu i posipajte nasjeckanim peršinom i preostalim gljivama.
Poslužite je s preprženim kriškama cibatte.
Vrijednosti:
Kalorije 148 kcl
Masti 7,5 g
Zasićenih masti 2,3 g
Bjelančevine 7,9 g
Ugljikohidrati 12,4 g
Šećer 3,6 g
Sol 1,1 g
Vlakana 3,2 g
Recept: Konzum
