Krem juha od koprive

Osjetite blagodati koje vam može pružiti krem juha od koprive.

Iako kopriva izaziva možda i neugodna sjećanja ako ste se na nju opekli u gastronomskom svijetu je itekako poželjna biljka od koje se rade odlična i ukusna jela.
Kako kopriva sadrži 5,5 posto bjelančevina, 0,7 posto masti i 7 posto ugljikohidrata, te je bogata vitaminom c i karotenom, danas se njome koristi veliki broj kuhara, kako bi se naglasilo vrijednosti svih jedinstvenih jela koja se mogu napraviti upravo od nje. Stoga smo za vas pripremili jedan fantastičan recept koji će vam probuditi osjetila.

Recept za krem juhu od koprive

Sastojci:

50 dag mlade koprive
5 dag maslaca
0,5 l temeljca
1 dl bijelog vina
sol
bijeli papar
1 limun
2 dl vrhnja za kuhanje
muškatni oraščić

Priprema

Za početak, operite koprivu i stavite ju u lonac, te kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon toga je dobro ocijedite, na sitno nasjeckajte ili jednostavnije stavite u mikser i izmiksajte. Na maslacu popržite brašno, zalijte ga temeljcem i bijelim vinom i pustite da lagano kuha oko 15 minuta.

Nakon toga procijedite i pomiješajte sa sjeckanom koprivom, te dodajte vrhnje i začinite solju, limunovim sokom, bijelim paprom i muškatnim oraščićem.

Dobar tek!

Autorica: Azra Terzić