Nizozemska gusta juha od graška erwtensoep

Ova tradicionalna gusta juha od sušenog graška, povrća i sušene svinjetine priprema od jeseni do zime a posebno mjesto u Nizozemskoj zauzima na novogodišnjem blagdanskom stolu kada se poslužuje kao specijalitet.

U nedavno posjetu Amsterdamu probali smo na nekoliko mjesta ovu zimsku poslasticu, ali smo najviše bili njome oduševljeni u restoranu Zwaantje gdje smo saznali i originalan recept koji vam s oduševljenjem donosimo.

Isprobajte, prste ćete polizati:)

nizozemska juha od graška

Sastojci za recept:

3 1/2 šalice suhog graška
3 litre vode
1/2 kg suhih rebara
25 dkg slanine, narezane na kockice
2 cijela poriluka, nasjeckanog
1 cijeli srednji celer, nasjeckan
1 sušena kobasica
1 kocka za juhu
listovi celera, peršina, nasjeckani
sol, papar

Način pripreme:

Grašak oprati i namočiti preko noći u vodi. Sljedeći dan isperite grašak i stavite kuhati zajedno sa rebricama i slaninom
Kuhati na laganoj vatri oko 90 minuta uz povremeno miješanje. Dodati poriluk i celer te kuhati još jedan sat, bez poklopca ili dok se juha ne zgusne. Izvadite rebrica iz juhe odvojite meso od kostiju. Meso sitno izrežite te vratite meso u juhu.
Dodajte kobasicu i prokuhajte još 15 minuta. Po potrebni začinite i dodajte kocku za juhu. Listove celera i peršina dodajte na samom kraju pred serviranje.

Dobar tek!

gusta juha nizozemska