Ova tradicionalna gusta juha od graška, sušenog graška, povrća i sušene svinjetine priprema od jeseni do zime, a posebno mjesto u Nizozemskoj zauzima na novogodišnjem blagdanskom stolu kada se poslužuje kao specijalitet.
U nedavno posjetu Amsterdamu probali smo na nekoliko mjesta ovu zimsku poslasticu, ali smo najviše bili njome oduševljeni u restoranu Zwaantje gdje smo saznali i originalan recept koji vam s oduševljenjem donosimo.
Isprobajte, prste ćete polizati:)
Sastojci za recept:
3 1/2 šalice suhog graška
3 litre vode
1/2 kg suhih rebara
25 dkg slanine, narezane na kockice
2 cijela poriluka, nasjeckanog
1 cijeli srednji celer, nasjeckan
1 sušena kobasica
1 kocka za juhu
listovi celera, peršina, nasjeckani
sol, papar
Način pripreme:
Grašak oprati i namočiti preko noći u vodi. Sljedeći dan isperite grašak i stavite kuhati zajedno sa rebricama i slaninom
Kuhati na laganoj vatri oko 90 minuta uz povremeno miješanje. Dodati poriluk i celer te kuhati još jedan sat, bez poklopca ili dok se juha ne zgusne. Izvadite rebrica iz juhe odvojite meso od kostiju. Meso sitno izrežite te vratite meso u juhu.
Dodajte kobasicu i prokuhajte još 15 minuta. Po potrebni začinite i dodajte kocku za juhu. Listove celera i peršina dodajte na samom kraju pred serviranje.
Dobar tek!