Domaća bistra kokošja juha oduvijek je bila prava okrjepa za tijelo, a da je zaslužila mjesto na tronu dokaz je i da se uvijek priprema u većini svečanih prilika kao poseban tradicionalni specijalitet za početak svečanih objeda.
Još je jedan domaći klasik među juhama, a to je tradicionalna juha od junetine – recept je ispred vas
Sastojci (za 4 -8 osoba)
0,8kg domaće kokoši
0,15 kg mrkve
0,08 kg peršinova korijena s lišćem
0,08 kg celera
0,1kg luka
1,5 l hladne vode
Priprema recepta
Očišćenu i opranu kokoš stavite kuhati u hladnu vodu zajedno s mrkvom, peršinom, celerom, nekoliko zrna
papra i ploškama luka popečenim na ploči štednjaka.
Dodajte sol i kuhajte juhu na laganoj vatri dok meso ne omekša. Kuhanu kokoš izvadite iz juhe, a juhu procijedite. Ako je juha previše masna, treba je ostaviti da se ohladi pa s površine odstraniti suvišnu masnoću.
U procijeđenu juhu ukuhajte domaće rezance ili koji drugi dodatak.
Recept uz dopuštenje: Etno park Zagreb