Jednostavan quiche

Naša blogerica Katarina Štimac donosi nam odličan recept za quiche ili savršenu francusku pitu.

Nakon što sam usavršila klasične recepte sa šunkom, sirom i špinatom došlo je vrijeme da isprobam recept za quiche košarice koji nije toliko kompliciran a i ne zahtijeva puno sastojaka. Pročitajte moj članak i saznajte na koje još načine možete napraviti ovaj ukusan obrok, koji možete servirati za doručak, brunch ili večeru.

Moj omiljeni quiche se sastoji od šunke, sira, špinata i gljiva, budući da moj dečko ne voli rajčice. Kada je on odsutan osim rajčica dodam i papriku (žutu, crvenu i zelenu).

Quiche košarice inače radim kada imam goste na doručku ili kao laganu večeru samo za nas dvoje. Upravo dok ovo tipkam pečem drugu turu i mogu vam reći da fino miriše. Večeras ih namjeravam servirati uz svježu salatu, rajčicu i salatu od krastavaca.

Sastojci
3 jaja
1 veći luk
5 šnita šunke, slanine ili narezane puretine
1/2 šalice šampinjona
2 šalice špinata
1/3 šalice naribanog sira (ja obično koristim Emmentaler)
tanke kore
1/4 šalice obranog mlijeka ili vrhnja za kuhanje
sol,papar, origano

*1 šalica = 236 ml

Također možete dodati:
1 veću crvenu papriku (narezanu na male komadiće)
prstohvat samljevenog muškatnog oraščića
Cherry rajčicu, razrezanu popola
Šparoge
Brokolu

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Sitno izrežite luk. U tavu ugrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne pozlati. Dodajte špinat i kuhajte otprilike 8 – 10 minuta. Dodajte sol, papar i Vegetu.
U posebnoj zdjeli izmiješajte jaja a potom i sve ostale sastojke i na kraju dodajte špinat.
Lim za pečenje košarica nauljite. Tijesto izrežite u obliku manjih trokuta i utisnite u utore u limu. Pripazite da tijesto lijepo sjedne u utore.
Sa žlicom dodajte mješavinu i ravnomjerno ju rasporedite unutar tijesta.
pecite na temperaturi od 180°C 30-35 minuta ili dok korica ne poprimi zlatnu boju.

Mali savjet:
Ako nemate kore ili vremena za izradu kora kao podlošku za košarice možete uzeti dvije tanke kriške šunke i njih staviti na dno utora.

Košarice su ukusnije drugi dan.

 

 

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk