Quiche ili francuska pita s tikvicama i svježim biljem

Volimo isprobavati nove recepte uz uvjet da moraju biti zdravi te da priprema jela ne treba trajati više od 45 minuta. Nitko od nas ne voli biti dugo uz štednjak ili pećnicu stoga su ovakvi recepti uvijek dobro došli:)

Blogerica Katarinina i njena obitelj obožavaju tikvice pa se za obiteljski ručak odlučila napraviti vegetarijanski recept koji možete kombinirati uz juhu od povrća. Ovaj put Katarina je izradila sama tijesto za koru, ali se naravno može upotrijebiti i kupljena kora za pite.

Sastojci za recept

Za koru
1 1/4 šalice brašna
1 žličica morske soli
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 šalice vrlo hladne vode
1/2 čajna žličica svježeg timijana, samo lišća
1 do 2 žlice svježe ribanog cheddar sira

Za nadjev
4 tikvice
3 jaja
2 luka
10 dkg ribanog parmezan sira
1/2 čajna žličica dobro nasjeckanog svježeg ružmarina (svježe bilje čini veliku razliku)
1 i 1/4 šalice mlijeka (možete koristiti vrhnje za kuhanje)

Priprema kore
Brašno, sol i maslinovo ulje miješajte u mikser s posudom za hranu oko 5 sekundi. Dok je mikser još uključen polako dodajte hladnu vodu. Nakon 7 do 8 sekundi tijesto će se spojiti te isključite mikser. Dodajte ružmarin i ribani cheddar sir te par puta uključite mikser u načinu rada “puls” kako bi se sastojci ukomponirali u tijesto.

Tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu, umjesite još par puta s rukama i formirajte kuglu koju zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na otprilike 30 minuta prije nego ga razvaljate.

Pećnicu zagrijte na 200C. Tijesto izvadite iz hladnjaka te na razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini te ga prenesite u namašćeni lim za pečenje i lagano pritisnite uz rubove. S vilicom probušite tijesto i pecite 12 do 15 minuta ili dok lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice i temperaturu smanjite na 180C.

Tikvice i luk tanko narežite i stavite u veću zdjelu. Posolite s 1 žlicom soli. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak oko jedan sat. Povrće ocijedite i poslažite na tijesto. Jaja, mlijeko, sir i ružmarin istucite u posebnoj zdjeli te posolite i popaprite po želji. Izlijte preko tikvica i luka. Pecite 45 minuta ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Servirajte uz salatu.

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk