Talijanski ragu od kobasica s palentom

Sada je već duboka noć i moja mala Anabela spava, što i nije baš uvijek slučaj, pa sam odlučila pripremiti talijanski ragu od kobasica iz čistog hira. :)

Samo se šalim … odlučila sam pripremiti ragu ali zbog drugih razloga. Moj dečko imao je kasni let zbog predstojeće utakmice u Beogradu, pa sam mu željela pripremiti pravu večeru. Proteinima bogatu salatu, ragu s palentom kao glavnim jelom i desert povrh svega. Ne bi bilo fer ostaviti ga samo na sendviču nakon dugog putovanja.

Recept je jednostavan, kad ga pripremam sebi, koristim crveno vino, ali ovaj puta sam napravila zdraviju verziju za sportaše, s pravim domaćim pilećim temeljcem.

Sastojci za recept
1/2 većeg luka, sitno nasjeckanog
1 veći režanj češnjaka
1 žlica maslinova ulja
6 srednjih talijanskih kobasica
1/2 žlice ružmarina
1 šalica crvenog vina ili pilećeg temeljca
1 žlica paste od rajčica
400 g cherry rajčica ili pelata
naribani parmezan sir
sol i papar po želji
instant palenta
gljive po želji

Priprema recepta
Ako koristite kuhane kobasice ne morate ih peći. Pošto sam koristila svježe kobasice stavila sam ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 do 30 minuta. Pustite da se ohlade i narežite ih.

Zagrijte ulje na velikoj tavi na srednjoj vatri. Zapecite luk dok ne dobije zlatnu boju te dodajte kobasice, češnjak i kuhajte oko 5 minuta dok kobasica ne dobije lijepu smeđu boju. Ako koristite i gljive dodajte ih sada te kuhajte dok gljive ne omekšaju.

Dodajte vino ili temeljac i prokuhajte još par minuta dok se tekućina malo ne reducira. Dodajte pastu od rajčice i promiješajte a zatim umiješajte rajčice. Dodajte začine, sol i papar prema želji. Pojačajte temperaturu na najviše i zakipite smjesu te potom smanjite na malu temperaturu i pustite da lagano kuha oko 15 minuta dok se tekućina ne reducira ili dok ne dobijete željenu gustoću ragu umaka.

U međuvremenu skuhajte palentu, prema uputama. Dodajte parmezan, i servirajte posluženo s raguom a po vrhu pospite s ostatkom sira i ružmarinom.

Poslužite uz salatu.
Dobar tek!

 

Tekst i fotografije s odobrenjem Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk