Što je grijeh raditi po pravilima talijanske kuhinje

Jedna od najznačajnijih i najomiljenijih kuhinja svijeta nosi naziv talijanska kuhinja, a obuhvaća tipična jela i namirnice specifične za područje Italije i tradiciju te predivne zemlje.

Talijani pokušavaju prenijeti svoju kulturu prehrane, stvaranu desetljećima, a i običaje svim gastronomadima i ljubiteljima dobre hrane.

Ne postoji čovjek koji barem jednom u životu nije kušao talijansku hranu, no saznajte sve što ne smijete raditi po „pravilima“ talijanske kuhinje.
Neke će vas stvari zaista iznenaditi, no prema tradiciji iskusnih talijanskih kuhara pojedine namirnice nikada ne biste smjeli kombinirati.

tjestenina hrana

Parmezan se nikada ne stavlja na glavno jelo

Većina od vas je naučena da na bilo koje glavno jelo stavljate parmezan ukoliko ga volite osjetiti u jelu. Neki ljudi ga ne vole dok drugi ne mogu zamisliti niti jedno jelo bez parmezana.

Jedno od najstrožih pravila talijanske kuhinje i svjetskih šefova je da to nikada ne biste smjeli napraviti. Smatra se da specifičan okus tvrdog sira može dominirati nad okusom glavnog jela, tako da ovu kombinaciju pokušajte izbjegavati ako se ikada nađete u talijanskom restoranu.

rižoto2

Kod Talijana je strogo zabranjen parmezana u glavnim jelima pripremljenih od morskih plodova

Što se tiče parmezana najstrože talijansko pravilo glasi da nikada ne biste smjeli kombinirati ovaj sir s rižotom od ribe ili jela od tjestenine napravljenih od plodova mora.

Znamo da su Talijani poznati po ukusnoj i raznolikoj tjestenini, a samom kombinacijom uništavate sve okuse po kojima je Italija posebna i prepoznatljiva u gastronomskom svijetu. I kao što smo već naveli smatra se da će jak okus parmezana uništiti osjetljiv okus ribe.

salata talijanska kuhinja hrana ulje

Salate se jedu na kraju glavnog jela

U talijanskoj gastronomiji lisnate salate bi se trebale konzumirati tek na kraju glavnog jela, a ne na početku, kako je većina od nas naviknuta u svojim domovima ili domaćim restoranima. Smatra se da se ocat i ulje, koje dolaze u salati, trebaju konzumirati na kraju obroka, upravo kako bi vam pomogli u probavi i „pročišćavanju“ nepca nakon glavnog jela i raznolikih okusa.

kava topli napitci italija

Topla piće ne dolaze u kombinaciji s hranom

Ne znamo jeste li kod kuće isprobali ovu kombinaciju no pravi ljubitelji talijanske kuhinje izbjegavati će kombinirati i sljubljivati tople napitke s nekim od jela talijanske kulinarike.

Prema talijanskim pravilima niti kava se ne bi smjela piti uz bilo kakvo jelo iako mnogi od nas ne poštuju navedeno pravilo. U našim krajevima normalno je da pijemo kavu ili čaj uz neko jelo, posebno za doručak no Talijani smatraju kako se topli napitci trebaju konzumirati samostalno, prije ili nakon jela.

Također čaj u Italiji konzumira se samo s limunom dok ga rijetko gdje možete naručiti u kombinaciji s mlijekom.

Prema talijanskom bontonu ne možete jesti i hodati u isto vrijeme

Svi ste vjerojatno upoznati s informacijom kako su Talijani narod koji vole uživati u jelu te su istinski ljubitelji hrane. Oni zaista uživaju u svakom zalogaju.
U Italiji se ne hoda dok se jede, nema glasnog razgovora ili ubrzanih radnji dok se objeduje. Čak se i poslovni sastanci održavaju uz ugodne i mirne večere bez previše naprezanja.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button