Kako napraviti originalnu rimsku pizzu porchetta kod kuće

Porchetta je ukusna, aromatična sporo pečena svinjetina, konkretno svinjska potrbušina, u našim krajevima poznata kao carsko meso, a pizza porchetto pravi je talijanski specijalitet koji treba pojesti nađete li se u raskošnom gradu Rimu.

Pizza porchetta je jedinstvena kombinacija dvaju talijanskih kulinarskih klasika, obožavane pizze i porchette, odnosno carskog mesa.
Pizza porchetta, koja potječe iz središnje Italije, posebno je popularna u regiji Lazio, gdje se nalazi i grad Rim. Ovaj sočan dio svinjskog pečenja poznat je po svojoj hrskavoj kori čini ga savršenim dodatkom pizzi za Talijane pa zašto ovaj specijalitetet nebismo i mi isprobali u našoj kuhinji? :)

U Rimu je hrana koja ima dodatak riječi porchetta omiljena ulična hrana najčešće poslužena u sendviču, no postala i sastavni dio jedne od najvoljenijih talijanskih delicija, koju obožavamo manje više svi, pizze. Kombinacija sočne, začinjene svinjetine s topljenim sirom i svježom rukolom na tankom, hrskavom tijestu, čini ovu pizzu izuzetno popularnom među lokalnim stanovništvom i turistima.

Pizza porchetta predstavlja savršen spoj tradicionalnih okusa s modernim dodirom, što je čini neodoljivom specijaliteteom čiji vam recept donsoimo kako biste i vi uživali u ovim slasnim zalogajima.

Za pripremu nadjeva za pizza porchettu

Carsko meso 1,5-2 kg, s kožom
2 žličice soli
2 žlice, svježeg, nasjeckanog ružmarina
1 žlica, tostirane i samljevene, sjemenke komorača
1 žličica crnog papra
4 češnja češnjaka, ili mljeveni češnjak
2 žlice maslinovog ulja

Za pizzu:
Kupljeno ili domaće tijesto za pizzu
1 šalica umaka od rajčice
2 šalice naribanog Mozzarella sira
1 veća šalica rukole
1 žlica limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja

Priprema porchette – carskog mesa:
Položite svinjski trbuh ravno, s kožom prema dolje. Ravnomjerno utrljajte sol, ružmarin, sjemenke komorača, papar i češnjak preko mesa. Čvrsto zarolajte svinjski trbuh i zavežite ga kuhinjskim koncem u razmacima od 2,5 cm.
Zagrijte pećnicu na 220°C. Stavite zarolani carsko meso/porchettu, na rešetku za pečenje i pecite 1 sat. Smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 1 sat, zatim na 180°C za zadnji sat.

Ulijte malo vode u posudu za pečenje za paru tijekom zadnjeg sata. Nakon pečenja, pustite porchettu da odmori 15-20 minuta prije rezanja.

Priprema pizze porchetta

Zagrijte pećnicu na 250°C s kamenom za pizzu ako ga imate. Razvaljajte tijesto za pizzu na pobrašnjenoj površini do željene debljine.
Namažite tanki sloj umaka od rajčice preko tijesta. Ravnomjerno pospite mozzarella sirom. Nakon toga rasporedite tanke kriške porchette/carskog mesa preko sira.
Stavite pizzu na vrući kamen ili u posudu za pečenje pizze i pecite 10-12 minuta ili dok kora ne postane zlatna, a sir ne počne nježno bubriti.

Pomiješajte rukolu s limunovim sokom i maslinovim uljem, te je pospite preko pizze neposredno prije posluživanja.

Uživajte u svojoj domaćoj pizzi porchetta koja donosi okuse Italije ravno na vaš stol!

Recept: restoran Mama Mia

Facebook Like Button