Zašto obožavamo talijanske sireve

Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih u svijetu, a brojni gastronomadi uživaju u njezinim specijalitetima svakoga dana, naročito u slasnim sirevima poznatim diljem svijeta.

Ne postoji čovjek koji barem jednom u životu nije isprobao nevjerojatne talijanske recepte, a mi smo se potrudili da vam predložimo što vam finog nude nevjerojatni okusi Italije s naglaskom na sireve.

Možemo reći da je sir mliječan proizvod koji nastaje zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku, a prema prehrambenim standardima smatra se jednim od osnovnih prehrambenih proizvoda.

Mnogi od nas konzumiraju sireve na svakodnevnoj bazi, a ovisno o ukusima postoje masni, svježi, tvrdi, polutvrdi i drugi koje možemo vrlo jednostavno kombinirati s ostalim namirnicama, ovisno o željama.

parmezan

Parmezan

Polumasni, tvrdi sir koji svi volimo posipati po ukusnim delicijama radi se od neobranog kravljeg mlijeka. Mnogi nisu upoznati s informacijom da parmezan potječe iz talijanskog grada Parme, a važno je napomenuti da je kao sir zaštićen oznakama podrijetla u propisima Europske unije.

Vrlo često se kombinira uz tjesteninu, pizzu, mozzarellu i razne vrste rižota, no izvorna pravila talijanske kuhinje strogo zabranjuju konzumaciju parmezana uz riblja jela, tjestenine i rižota.

Ricotta

Ricotta

Često konzumirana vrsta svježeg sira također dolazi iz Italije, a stanovnici Sicilije ricottu konzumiraju na svakodnevnoj bazi.
Stručnjaci ovu vrst sira definiraju kao svježu i kremastu strukturu koja se odlično kombinira sa slanim okusima, a posebna je po tome jer je niskokalorična i blago slatkastog okusa.

Postoji pečena, usoljena i dimljena vrta ricotta sireva, a jednu od razlika predstavlja rok trajanja.

gorgonzola

Gorgonzola

Ne znamo jeste li primijetili no većina talijanskih sireva dobiva ime po mjestima u kojima se proizvode odnosno odakle dolaze.

Za gorgonzolu možemo reći da je jedna od najstarijih vrsta talijanskih sireva, a nastala je na vrlo specifičan i neplanski način.

Naime, lokalni seljaci prema legendama imali su previše „lokalnog“ sira kojeg su potom stavili u pećine kako ne bi propao, a onda je nastao legendarni sir. Sir je poznat po specifičnom, mogli bismo reći „smrdljivom“ mirisu kojeg stvaraju određene bakterije koje napadaju „lokalni“ sir.

Pravi gorgonzola sir proizvodi se samo u Lombardiji te nosi posebnu oznaku specifičnu samo za to područje, a najbolje se sir gorgonzola konzumira uz orah, med, slatke šljive, breskve i kruške.

mozzarela sir

Mozzarella

Još jedna vrsta sira koja vuče porijeklo iz srednje i južne Italije nosi naziv mozzarella. Pripada vrsti mekanih sireva, a mliječnog je okusa.

Za mozzarellu je važno napomenuti da se dobiva od bivoljeg mlijeka, ovčjeg i kravljeg mlijeka, sadrži visoki postotak vode, svježeg je i blagog okusa. Ono što je razlikuje od ricotta sireva je da je mozzarella visokokalorična i dosta zasitna.

Ljudi je uglavnom konzumiraju uz tikvice, patlidžane, postoje razne kombinacije sendviča, salata, a vrlo često se stavlja i na pizze.

dućan sa sirevima

Kada kupujemo mozzarellu u dućanima možemo je odabrati u obliku malenih „kuglica“ gdje dolazi u kombinaciji sa sirutkom ili kao „jedan“ veći komad. Kao i parmezan sir, sir mozzarella je zaštićena oznakama izvornog porijekla.

Kako izgleda „bazična“ proizvodnja sira možete na videu:

Još je nekoliko vrsta talijanskih sireva: Parmigiano Reggiano, Pecorino, Asiago, Grana Padano, Caciocavallo, Taleggio i ostali.

Autor: Marina Jakšić