Zašto obožavamo talijanske sireve

Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih u svijetu, a brojni gastronomadi uživaju u njezinim specijalitetima svakoga dana, naročito u slasnim sirevima poznatim diljem svijeta.

Ne postoji čovjek koji barem jednom u životu nije isprobao nevjerojatne talijanske recepte, a mi smo se potrudili da vam predložimo što vam finog nude nevjerojatni okusi Italije s naglaskom na sireve.

Možemo reći da je sir mliječan proizvod koji nastaje zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku, a prema prehrambenim standardima smatra se jednim od osnovnih prehrambenih proizvoda.

Mnogi od nas konzumiraju sireve na svakodnevnoj bazi, a ovisno o ukusima postoje masni, svježi, tvrdi, polutvrdi i drugi koje možemo vrlo jednostavno kombinirati s ostalim namirnicama, ovisno o željama.

OVDJE saznajte što je “grijeh” raditi po pravilima talijanske kuhinje

parmezan

Parmezan

Polumasni, tvrdi sir koji svi volimo posipati po ukusnim delicijama radi se od neobranog kravljeg mlijeka. Mnogi nisu upoznati s informacijom da parmezan potječe iz talijanskog grada Parme, a važno je napomenuti da je kao sir zaštićen oznakama podrijetla u propisima Europske unije.

OVDJE saznajte sve iz prve ruke o sjajnom Parmigiano Reggiano

Vrlo često se kombinira uz tjesteninu, pizzu, mozzarellu i razne vrste rižota, no izvorna pravila talijanske kuhinje strogo zabranjuju konzumaciju parmezana uz riblja jela, tjestenine i rižota.

Ricotta

Ricotta

Često konzumirana vrsta svježeg sira također dolazi iz Italije, a stanovnici Sicilije ricottu konzumiraju na svakodnevnoj bazi.
Stručnjaci ovu vrst sira definiraju kao svježu i kremastu strukturu koja se odlično kombinira sa slanim okusima, a posebna je po tome jer je niskokalorična i blago slatkastog okusa.

Postoji pečena, usoljena i dimljena vrta ricotta sireva, a jednu od razlika predstavlja rok trajanja.

gorgonzola

Gorgonzola

Ne znamo jeste li primijetili no većina talijanskih sireva dobiva ime po mjestima u kojima se proizvode odnosno odakle dolaze.

Za gorgonzolu možemo reći da je jedna od najstarijih vrsta talijanskih sireva, a nastala je na vrlo specifičan i neplanski način.

Naime, lokalni seljaci prema legendama imali su previše „lokalnog“ sira kojeg su potom stavili u pećine kako ne bi propao, a onda je nastao legendarni sir. Sir je poznat po specifičnom, mogli bismo reći „smrdljivom“ mirisu kojeg stvaraju određene bakterije koje napadaju „lokalni“ sir.

Pravi gorgonzola sir proizvodi se samo u Lombardiji te nosi posebnu oznaku specifičnu samo za to područje, a najbolje se sir gorgonzola konzumira uz orah, med, slatke šljive, breskve i kruške.

mozzarela sir

Mozzarella

Još jedna vrsta sira koja vuče porijeklo iz srednje i južne Italije nosi naziv mozzarella. Pripada vrsti mekanih sireva, a mliječnog je okusa.

Za mozzarellu je važno napomenuti da se dobiva od bivoljeg mlijeka, ovčjeg i kravljeg mlijeka, sadrži visoki postotak vode, svježeg je i blagog okusa. Ono što je razlikuje od ricotta sireva je da je mozzarella visokokalorična i dosta zasitna.

Ljudi je uglavnom konzumiraju uz tikvice, patlidžane, postoje razne kombinacije sendviča, salata, a vrlo često se stavlja i na pizze.

dućan sa sirevima

Kada kupujemo mozzarellu u dućanima možemo je odabrati u obliku malenih „kuglica“ gdje dolazi u kombinaciji sa sirutkom ili kao „jedan“ veći komad. Kao i parmezan sir, sir mozzarella je zaštićena oznakama izvornog porijekla.

Kako izgleda „bazična“ proizvodnja sira pogledajte na videu

Još je nekoliko vrsta talijanskih sireva: Parmigiano Reggiano, Pecorino, Asiago, Grana Padano, Caciocavallo, Taleggio i ostali.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button