Džiugas sir savršenstvo nutritivnih vrijednosti

Džiugas sir vrhunska je delicija koja spada u superfood današnjice. Zamijenite grickanje čipsa ispred televizora s Džiugas sirom. Užitak će biti veći a Džiugas će vas opskrbiti nutrijentima koje će vaše tijelo obožavati.

Ovaj kravlji sir dolazi nam iz Litve sa zelenih zaštićenih pašnjaka nacionalnog parka a kada ga stavite na svoje nepce doživjet ćete eksploziju raskošnih slankastih intenzivnijih okusa uz dodatak sušenog voća u ustima, a tekstura Džiugasa mijenja se prema vremenu sazrijevanja.

Kremoznost i punoća izbalansirana laganim voćnim okusima odlika je Džiugas sireva, a uz različite faze zrenja nudi iznenađujuće različite varijacije okusa.

Samo 100 g sira daje preporučenu dnevnu količinu kalcija za prehranu odraslih osoba.

Džiugas sir ne sadrži laktozu, pogodan je za vegetarijance, izvor je kalcija i dijetalna je hrana.

Triptofan se ponekad naziva “hormonom dobrog raspoloženja” jer stimulira proizvodnju serotonina, što pridonosi osjećaju sreće. Džiugas sir sadrži upravo takvu dozu koja nam treba.

Grickajte sir koji u dobi od najmanje 12 mjeseci sadrži oko 17g / 100 g nezamjenjive aminokiseline valina. Valin poboljšava proces živčanog sustava, održavanju emocionalne stabilnosti i potiče aktivnost.

Za sve koje kontroliraju unos masti uz Džiugas sir mogu se opustiti jer on spada u dijetalnu hranu koja na 100 grama sadrži samo 26 grama masnoće. Čak 10% manje od ostalih vrsta. Također treba istaknuti da Džiugas sadrži korisne aminokiseline važne za rad organizma.

Ovaj sir zaslužuje mjesto u vašoj kuhinji jer uz sve navedeno sadrži i 33 g/100 g proteina, vitamina A i B12 te kalcij, fosfor i cink.

džiguas

4 vrste Džiugas sira

Džiugas sir dijelimo po starosti zrjenja pa se stoga razlikuju i njihovi okusi.

Prema fazama zrenja ili dobi Džiugas sirevi se dijele na one blagog okusa zbog zrenja od 12 mjeseci, pa zatim pikant okus sira uz zrjenje od 18 mjeseci.

Delikatni okus je Džiugas koji zrije 24 mjeseca i na kraju gurmanski jer zrije 36 mjeseci. Kako sir dozrijeva, poboljšava se kvaliteta i okus, a karakteristični Džiugas okus se produbljuje i razvija.

IZDVOJENO:

Kako održavati svježinu Džiugas sira?

Džiugas sir držite u hladnijem dijelu hladnjaka, savjetujemo u kutiji za povrće i voće. Duže će zadržati svoju teksturu i okus, a starija zrenja sira će se bolje ribati.

Džiugas koji je zrio 12 mjeseci super se reže u listiće pa će vaš omiljeni sendvič dobiti savršen okus, a ovaj sir izvrstan je za večernje opuštanje jer se odlično uparuje s čašom bijelog suhog vina.

Za one koji vole i intenzivnije okuse

Džiugas pikantni sir zrenja 18 mjeseci izvrsno se nadopunjuje s medom, voćem i orašastim plodovima. Također se slaže s jelima kao što su piletina, teletina ili patka.

Potrebno je 24 mjeseca da Džiugas sir dobije savršen omjer slatkoće i slanoće koja se odlično slaže s umacima načinjenima od tamnog voća.

Kako prepoznati gurmanski sir koji zrije 36 mjeseci?
Bogate je tamno zlatne boje, dolazi u velikom kolutu i lakše se mrvi.

Fotografija u tekstu preuzeta sa Facebook stranice

Facebook Like Button