Sirevi s kiselkastom notom odlično idu uz vina izraženije kiselosti. Tako će npr. Sauvignon Blanc biti odličan partner svježem kozjem siru, ostavljajući na nepcu bogatu, voćno-cvjetnu notu.
Suprotnosti se privlače
Suprotni okusi zapravo mogu biti i vrlo komplementarni. Na primjer, slavni plavi sir, poput vrhunskog Roqueforta, pazite da izaberete Roquefort Societe, koji zrije us špiljama sela Roquefort, u regiji Averyon, odlični prija uz slatka desertna vina.
Bogati, kremasti brie postat će upravo spektakularan u kombinaciji sa šampanjcem ili kvalitetnim pjenušcem, koji će dodatno naglasiti i razviti njegovu aromu.
Pronađite zajedničko tlo
Vino i sir iz iste regije čine vrlo dobar par. Sljubite sir i vino prema podrijetlu i zemljopisnoj lokaciji, tj. regiji iz koje potječu.
Baš kao što svako vino nosi karakteristike regije odakle dolazi, famozni terroir, tako i karakteristike svakog sira o vegetaciji područja u kojem su životinje pasle.
Od slabijeg prema jačem doživljaju
Uzbudljivu avanturu sa sirevima i vinom započnite laganijim sirevima i vinom, pa idete prema onima snažnijeg okusa i višeg sadržaja alkohola i tanina.
Na primjer, za početak poslužite svježi kozji sir i Sauvignon Blanc, nastavite kremastim brijem uz koji savršeno paše pjenušac, pa dalje kombinacijom slasnog ribanca i kvalitetnog ili, još bolje, vrhunskog crnog vina, a sirnu priču završite roquefortom i kapljicom aromatičnog desertnog vina.
Tajna savršenog sljubljivanja sira i vina leži u ravnoteži. Okus jednog ne smije nadjačati ono drugo već ga nadopunjavati i razvijati, baš kao u vezi ili čvrstom partnerstvu.
Znakovi kojim težite su: osjećate okus i miris sira i vina, a nijedno ne ugrožava identitet drugog; vino i sir bude ono najbolje jedno u drugome i zajedno stvaraju nešto novo, što prije nije postojalo.
Uz dopuštenje: Dukat
Fotografija: Pixabay