Umjeće posluživanja sira – kako i koji s čim

Mnogima omiljen, tvrdi ili meki sir uobičajen je dio svake svečane večere, bilo kao predjelo, bilo kao desert.
Predlažemo vam nekoliko savjeta kako pravilno servirati i ponuditi sir, a usput i osvojiti simpatije svojih gostiju.

Ako ste se odlučili za pladanj sa sirom idealno je izbor sira svesti na najviše pet vrsta. Birajte sireve različitih tekstura, boja i veličina, kako bi osim gastro užitka, gostima priuštili i lijepu prezentaciju.

Prije serviranja sir čuvajte u originalnoj ambalaži, kako ne bi izgubio svoj karakterističan miris i okus. Budući da sir uvijek „diše“ mnogi zaboravljaju da lako preuzima dominantne mirise u hladnjaku.

Svoju najbolju aromu sir pruža kada je na sobnoj temperaturi, zato ne zaboravite sireve izvaditi iz hladnjaka barem sat vremena prije posluživanja, imajući na umu da će meki sirovi prije postići sobnu temperaturu.

Predlažemo da sireve servirate na drvenoj dasci, staklu ili kakvom lijepom keramičkom tanjuru. Ne zaboravite sirnu platu nadopunite, suhim orašastim plodovima, svježim voćem, hrskavim kruhom i naravno, čašom vina.

Ako ste neodlučni koje sireve poslužiti Wish vam predstavlja neke od najpoznatijih europskih sireva. Pa krenimo:

Edamer – je jedan od najpoznatijih sireva na svijetu i dolazi iz Nizozemske.

OVDJE saznajte i više o siru Edameru

Ime je dobio po malom gradu i luci Edam pored Amsterdama, iz koje se još
od 9. stoljeća izvozi po cijelom svijetu. Krase ga elastična i podatna struktura te blag i slatkast okus bez jakog mirisa pa se odlično slaže uz svježe voće. Ovaj sir prepoznatljiv je i po svojoj ambalaži od crvenog voska koja je prvi put upotrebljena u 14. stoljeću.

Gauda – najcjenjeniji sir nizozemskog sirarstva ime je dobio po selu pored Rotterdama gdje se početkom 6. stoljeća i počeo proizvoditi. Gauda je polutvrdi masni sir napravljen od kravljeg mlijeka, blagog je okusa i svijetložute boje. Najčešće se poslužuje kao predjelo uz suhomesnate proizvode.

Volite li Gauda sir krenite s nama u grad Goudu nizozemsku prijestolnicu siroljubaca

Camembert meki, masni kravlji sir s plemenitom plijesni zvijezda je francuskog sirarstva. Prema legendi prva ga je napravila Marie Harel davne
1791. godine u selu Camembert u Normandiji po receptu kataboličkog svećenika kojem je pružila utočište u vrijeme Francuske revolucije.

Prepoznatljiv je i po svom karakterističnom pakiranju, tj. po tankim, okruglim drvenim kutijama koje mu čuvaju svježinu. Najbolje ga je konzumirati uz voće i orašaste plodove.

Gorgonzola – čuveni talijanski sir snažnog i ugodnog okusa, prošaran je crtama plavo- zelene boje koje podsjećaju na mramor. Povijesno, prvi pisani dokazi o postojanju ovoga sira potječu još iz davne 879. godine.

OVDJE saznajte zašto obožavamo talijanske sireve

Pri kupnji na siru potražite oznaku D.O.C., što je znak originalne gorgonzole koja se proizvodi samo u talijanskoj regiji Lombardiji. Gorgonzolu prije posluživanja ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi kako bi ponovno razvio karakteristični okus i miris.

Parmezan jedan od najpoznatijih i najomiljenijih talijanskih sireva koji još od antičkih vremena oduševljava svojom tvrdom strukturom i oštrim, aromatičnim okusom. Što je stariji, parmezan je kvalitetniji ali i skuplji.

OVDJE saznajte kako je Parmezan ili Parmigiano Reggiano postao najpopularniji sir na svijetu

Zaštićenog je porijekla i proizvodi se jedino u Parmi, Italija. (gradu ali i regiji). Služi se uz svježe voće i orašaste plodove, narezan na sitne komade.

Pecorino - vrhunski talijanski tvrdi, delikatesni sir od ovčjeg mlijeka. Podrijetlom sa Sardinije, danas se uglavnom proizvodi u rimskoj regiji, pa tako najčešće i nosi naziv pecorino romano.

Pecorino se poput parmezana servira u malim komadima ili u ribanom obliku. Oštrog je okusa i pikantan, savršeno se slaže uz voće, med ili uz čašu vina.

Autor: Daniela Marušić Bešić

Facebook Like Button