Sir Edamer

Zlatnožuti sir, porijeklom iz Nizozemske. Isprva je uvijek bio kuglastog oblika, a danas se proizvodi i u bloku. Aroma mladog edamera izrazito je blaga i slatkasta. Zreliji sir ima blago pikantniju aromu i umjereno kiselkast okus. Obje inačice podatne su i elastične strukture i u odnosu na druge sireve gotovo da nemaju mirisa.

Zato što izvrsno podnosi duga putovanja, s vremenom je nizozemskim trgovačkim putovima stigao u najudaljenije kolonije i postao jedan od najpopularnijih sireva na svijetu. U gradu Edamu i danas se tijekom ljeta održavaju veliki sajmovi i aukcije sireva, a na glavni sajmeni trg sirevi se dopremaju kao nekad, u kolima ili na brodovima.

Ime

Ime potječe iz malog nizozemskog lučkog grada Edama.

Iako se izvorno kao i mnogi drugi sirevi, spravljao od neobrađenog kravljeg mlijeka, edamer se danas uglavnom priprema od pasteriziranog mlijeka.

Vrlo nizak sadržaj masti čini ga prikladnim izborom za sve one koji paze na unos masnoća u organizam.

U Nizozemskoj se reže na tanke ploške i poslužuje se s krekerima ili kruhom kao glavni sastojak tradicionalnog doručka. Koristi se i kod pripreme različitih salata, ali i kao sastojak toplih umaka, složenaca, pečenih i granatiranih jela. Mladi edamer sjajno se slaže s voćem, posebice breskvama, dinjama, marelicama i trešnjama, dok se zreliji sir najčešće servira s kruškama i jabukama.

Sljubljuje se s okusom bogata crvena vina, odnjegovana, odležana, s aromom bogata bijelog vina.

Uz dopuštenje: Dukat

Facebook Like Button