Nizozemska je tipična po 7 stvari znate li koje su to?

Nizozemska je jedna od specifičnijih zemalja zapadne Europe, a posebna je po mnogobrojnim stvarima koje su tipične upravo za ovu zemlju.

Osim što je Nizozemska uz Belgiju, Luksemburg, Njemačku i Italiju jedna je od osnivačica EU-a, NATO saveza i Svjetske trgovinske organizacije važno je naglasiti da su neke stvari tipične samo za nizozemsko podneblje, a čine ovu zemlju posebnom i drugačijom.

Donosimo vam top sedam stvari koje su karakteristične za Nizozemsku, a svake godine baš one privlače mnogobrojne turiste iz cijeloga svijeta, koji se uvijek rado ponovno vraćaju u ovu zemlju prepunu kanala, prekrasne arhitekture, gastronomije, cvijeća i još svega što bi čovjek odmah poželio odnijeti i sa sobom kući.

1. Sirevi

Svi vi koji obožavate sireve trebate znati da je Nizozemska vrlo poznata po proizvodnji sireva. Velik broj stanovništva radi u poljoprivrednom sektoru budući da je ova zemlja najveći europski izvoznik mliječnih proizvoda. Gotovo na svakom mjestu možete primijetiti prodavaonicu sireva i odabrati vaš omiljeni sir iz šarene ponude. Smatra se da su najpoznatiji sirevi koji dolaze upravo iz Nizozemska, Gouda i Edammer.

Za one koji žele znati malo više!
Volite li Gauda sir krenite s nama u grad Goudu nizozemsku prijestolnicu siroljubaca

Volite li Gauda sir krenite virtulano OVDJE s nama u grad Goudu nizozemsku prijestolnicu siroljubaca

tulipani cvijece

2. Cvijeće

Svako turist kada govori o Nizozemskoj povezuje cvijeće upravo za ovu zemlju. Tulipani su asocijacija za Nizozemsku za mnoge ljude diljem cijelog svijeta. Ovdje se nalaze najveće tvrtke koje se bave proizvodnjom cvijeća, a Nizozemska se smatra najvećim svjetskim izvoznikom cvijeća i lukovica.

vjetrenjace nizozemska

3. Vjetrenjače

Jedan od vječitih simbola Nizozemske su legendarne vjetrenjače. Smatra se da je u 17.-om stoljeću postojalo više od 10 000 vjetrenjača, a Nizozemska je bila zemlja koja je najviše iskorištavala energiju vjetra. Vjetrenjače su jako bučne, a tijekom godina one su polako počele nestajati s ovih područja jer se sve polako okrenulo automatizaciji.

Danas Nizozemska ima jako malo vjetrenjača, a one koje postoje uglavnom služe kao zanimljiva turistička atrakcija. U prošlosti su vjetrenjače služile kao alat pomoću kojeg se uz iskorištavanje energije vjetra pumpala voda s močvarnog tla kako bi se dobilo zemlju.

nizozemske drvene klompe

4. Klompe

Iako službeno nikada nije potvrđeno smatra se da klompe dolaze iz Nizozemske i Švedske. Jedna od glavnih turističkih atrakcija Nizozemske su upravo klompe koje i danas koriste mnogobrojni poljoprivrednici i vrtlari zbog njihove udobnosti. Postoji podatak koji kaže da se godišnje u Nizozemskoj proizvede više od 3 milijuna para klompi.

OVDJE saznajte kako su nastale klompe najupečatljiviji suvenir Nizozemske

kanali u nizozemskoj

5. Kanali

Kanali su specifični za nizozemsku arhitekturu većine gradova s posebnim naglaskom na grad Amsterdam. Kanali su izgrađeni u 16.-om i 17.-om stoljeću, koji su ovoj zemlji donijeli naziv „Venecija sjevera“, a 2010. godine uvršteni su na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi. Većina turista kada posjeti ovu zemlju obavezno odlazi na vožnju slavnim nizozemskim kanalima.

muzej u amsterdamu ljudi

6. Zemlja s najviše nacionalnosti

Vodeća zemlja po mnogobrojnim nacionalnostima iz cijelog svijeta je upravo Nizozemska. Smatra se da ovdje živi više od 160 različitih svjetskih nacionalnosti.

bicikli bicikl u nozozemskoj prevozno sredstvo

7. Bicikli

Prema zadnjim istraživanjima na jednog stanovnika Nizozemske dolazi i jedan bicikl. Smatra se da u samom Amsterdamu više od 85%ljudi koristi bicikl za posao i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a po stanovniku ide jedan i više bicikla. Bicikli se u strogom centru grada koriste više nego automobili što je također dobro za ljudsko zdravlje.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button