Belgija i Nizozemska tako blizu i tako bajkovito lijepe

Između dviju europskih sila Njemačke i Francuske, smjestile su se dvije zemlje koje zajedno s Luksemburgom čine poznatu europsku ekonomsku uniju – Beneluks.

Radi se o Belgiji i Nizozemskoj, monarhijama koje svojim prirodnim ljepotama i arhitekturom privlače brojne turiste.

Belgija zemlja veličanstveno lijepih gradića

Belgija, zemlja bajkovitih gradića, umjetnika, gulaša, vafli i pralina zasigurno je najpoznatija po vrhunskim pivama.

Čak i oni koji nisu ljubitelji znaju da je grijeh doći u Belgiju, a ne okusiti ovo piće od hmelja koje u Bruxellesu ima i svoj muzej. Iako se nekada broj pivovara brojio u tisućama, a danas u stotinama, ono što su zadržali to je kvaliteta. Od onih samostanskih, preko lagera pa sve do danas popularnih radlera, ovdje se može pronaći ponešto za svakoga.

Da Belgija nisu samo pive pokazuju brojne znamenitosti poput bajkovitog grada Bruggea, poznatog kipa „Manneken Pis“, Atomiuma i jedinstvene arhitekture.

brussels crkva

U središtu glavnog grada Bruxellesa nalaze se nekadašnje cehovske kuće koje svojom ljepotom, pozlatom i kipovima pričaju priču jednog drugog vremena. Na samom trgu Grand Place nalazi se „Kraljevska kuća“ u kojoj se osim muzeja koji čuva gradsku povijest nalazi i zbirka odijela napravljenih za malog kipa koji se nalazi nedaleko trga. Riječ je o Mannekenu Pisu, brončanom liku dječaka koji je postao svojevrsnim simbolom glavnog belgijskog grada.

brugea

Doći u Belgiju, a ne posjetiti Brugge, nekadašnju utvrdu iz 9. stoljeća prava je šteta. Ovaj bajkovit grad neki zovu „Venecijom Sjevera“, a svojim živopisnim uličicama, impresivnim građevinama i muzejima on priča jednu sasvim drugačiju belgijsku priču koju svatko mora doživjeti.

antwerpen

Grad Antwerpen, jedna od najvećih i najpoznatijih europskih luka ponosno čuva gotičku katedralu s prepoznatljivim tornjem i Rubensovim triptisima. Osim triptiha u Antwerpenu se nalazi i Rubensova kuća, zadnje mjesto na kojem je živio i stvarao ovaj vrsni slikar.

Osim povijesnih arhitektonskih zdanja, Belgija skriva i jedan iz malo novije povijesti. Radi se o Atomiumu, metalnoj instalaciji u obliku atoma izgrađenoj za svjetsku izložbu 1958. godine. U atomima se održavaju razne izložbe, a iz svakog od njih puca pogled na okolicu Bruxellesa koji svakodnevno mami turiste iz cijelog svijeta.

belgija

Nizozemska zemlja tulipana i vjetrenjača

Mamac za turiste zasigurno je i Nizozemska, zemlja poznata po tulipanima, vjetrenjačama, biciklima, klompama i siru edameru.

belgija-sirevi

Najpoznatiji, a ujedno i glavni grad Amsterdam kombinacija je povijesti, ljepote, razigranosti i šarma. Kuće uz kanal i poznati muzeji, Rijksmuseum i Van Goghov muzej, samo su dio ove bogate nizozemske priče.

amsterdam

Iako je Amsterdam glavni grad ove liberalne zemlje, Vlada je smještena u Haagu, gradu na obali Sjevernog mora u kojem se nalazi i Međunarodni sud pravde.

Južnije od ovog upravnog središta smještena je najveća europska luka Rotterdam s tornjem Euromast, visokim 185 metara koji osim prekrasnog pogleda na čitav grad, nudi gastronomske užitke, ali i adrenalinske injekcije za sve avanturiste.

delf

Između Rotterdama i Haaga smjestio se Delft, grad poznat po izradi tanjura, vaza i raznih drugih predmeta od vrhunskog porculana s plavo bijelim uzorcima koji je uz klompe, tulipane i vjetrenjače prepoznatljivo obilježje ove kulturno i estetski bogate zemlje.

nizozemska

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button