Normandija francuska pokrajina na obali La Manchea isprepletena poviješću i znamenitostima

Iskusite čudesna bogatstva u Normandiji, povijesnoj pokrajini smještenoj na obali La Manchea.

Kad netko spomene Francusku, većini prvo na pamet padnu Eiffelov toranj, Louvre i sam Pariz, no Francuska je zemlja koja nudi mnogo više. Zbog svoje veličine Francuska tako ima kontinentalnu, mediteransku, oceansku i alpsku klimu, presijecaju ju rijeke, a ima i planinske masive.

Kad kompas pokaže sjever – sjeverozapad, a karta kanal La Manche tu je Normandija, pokrajina poznata po poljodjelstvu, ribolovu i naravno turizmu.

Sjeverno od Pariza smjestio se Rouen, grad bogat povijesnim znamenitostima i poznat po katedrali Notre Dame koja je u nekoliko navrata inspirirala Claudea Moneta za stvaranje serije izvanrednih umjetničkih djela. Svaka od slika prikazuje katedralu pod drugim svjetlom i vremenskim okolnostima, a neke od njih mogu se vidjeti izložene u Muzeju lijepih umjetnosti u samome gradu.

OVDJE saznajte više o Parizu gradu ljubavi

Normandija

Uz kanal smjestio se Aromanches, grad u kojem se dogodilo povijesno iskrcavanje u Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Danas žive od turizma, a o važnosti ovog mjesta govori i činjenica da je tamo izgrađen memorijalni muzej koji nosi naziv „6. lipnja 1944. – Dan D“ koji čuva mape i priče o ovom povijesnom događaju.

Uz kilometre obrađenih polja put vodi do malog grada iz bajke koji se smjestio na planini. Mont Saint Michel, iako spojen s kopnom, za vrijeme mjesečevih mijena ponekad postaje otokom, a razlika visine mora između plime i oseke ponekad je veća i od 15 metara.

Ovaj vrstan primjerak srednjevjekovne arhitekture nalazi se i na UNESCO- voj listi zaštićene kulturne baštine, a poznat je i po samostanu benediktinskog reda. Računa se da ga godišnje posjeti preko milijun posjetitelja.

Mont Saint Michel_

OVDJE saznajte kako izgleda moderno iskrcavanje u Normandiji i otkrijte čudesne zanimljivosti i tajne Coco Chanel koja je dala pečat ovom kraju Francuske

Ni sto kilometara od Pariza smjestio se grad s najvećom i najljepšom katedralom u Europi – Chartres. Ova katedrala izgrađena u 13. stoljeću smatra se vrhuncem francuske gotike i također se nalazi na UNESCO – voj listi zaštićene kulturne baštine.
Osim prekrasnih vitraja, katedrala je poznata po labirintu dugačkom oko 262 metra s 11 krugova, a zbog poznatih vitraja biblijske tematike i kipova mnogi ovu katedralu nazivaju i „Biblijom u kamenu“.

obala normandije normandija francuska

Naprosto je nemoguće posjetiti Normandiju,a ne probati plodove mora, zaliti ih čašom dobrog vina, zasladiti se tartom od jabuka ili pak okusiti neki od poznatih sireva. Jedan od najpoznatijih sireva zasigurno je camembert, mekani sir slankastog okusa iz istoimenog gradića smještenog u Normandiji. Zeleni pašnjaci i klima nisu idealni samo za ispašu, već pogoduju i voćnjacima jabuka od kojih se proizvode poznati cideri (jabukovače) koji su pravo osvježenje za vrijeme toplih ljetnih dana.

Normandija (2)

Plodna zemlja, kombinacija kišnih dana i sunca, ukusna hrana, bogata povijest i priroda od koje zastaje dah samo su dio onoga što Normandija može ponuditi, samo joj treba pružiti priliku.

Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button