Korzika, zemlja koju neki od milja zovu „planinom u moru“

Francuska pokrajina Korzika u Sredozemnom moru, otok je s više od 200 plaža i 50 vrhova viših od 2000 metara, poznat po mnogobrojnim pješačkim i planinarskim stazama i šumama kestena, zemlja koju neki od milja zovu i „planinom u moru“.

Na površini od nešto više od 8 i pol tisuća kilometara kvadratnih smjestile su se guste šume, nebesko plavo more i granitne stijene s kojih puca nezaboravan pogled na prekrasnu prirodu.

znamenitosti korzike

Znamenitosti Korzike

Bastia
Na sjeveru otoka smjestila se Bastia, luka i trgovački grad s poznatom citadelom građenom između 15. i 16. stoljeća te centrom čija arhitektura podsjeća na talijanske gradiće na obali, što i ne čudi s obzirom da je geografski bliže Italiji, nego Francuskoj. Osim po trgovini, ovaj drugi po veličini grad na Korzici, ali i sam sjever Korzike poznati su po izvanrednim bijelim vinima, posebice muškatu.

bastia korzika francuska

Kako Korzika površinom nije velika zemlja, moguće je u jednom danu iz Bastie doći do glavnog grada Ajaccioa. Na putu s istoka na zapad izmijenit će se tako šume kestena, granitne stijene, planinarske staze, skriveni gradići i živopisne ulice. U samom srcu otoka smjestio se grad Corte.

planinske staze korzika francuska

U 18. stoljeću označavao je središte korzikanskog patriotizma koje je predvodio Pascal Paoli, postavši tako i glavnim gradom, a ovdje je osnovano i prvo sveučilište na otoku.

calvi

Na putu prema zapadu, nedaleko glavnog grada smjestila se Piana, mjesto s baroknom crkvom i bijelim kućama s kojih puca pogled na zaljev Porto. Ovdje se smjestio park prirode koji čuva brojne endemske vrste. Osim biljaka i životinja, tu se nalaze i iznimne granitne stijene raznih boja i oblika nastalih pod utjecajem vode i vjetra.

Ajaccio napoleonov rodni grad

Glavni grad Korzike Ajaccio – rodno mjesto Napoleona Bonapartea

Titulu glavnog grada ove francuske pokrajine čiji stanovnici s ponosom ističu da su Korzikanci, više nego Francuzi nosi Ajaccio, grad na zapadnoj obali otoka.

Politički centar, ujedno i najveći grad na otoku je rodno mjesto Napoleona Bonapartea čija je rodna kuća danas pretvorena u muzej.
Od muzeja, svakako valja posjetiti i Muzej Fesch kojeg je dao izgraditi Napoleonov ujak u samom centru grada koji čuva iznimna djela talijanskog slikarstva.

ajaccio

Na samom jugu Korzike smjestio se mali dragulj s pogledom na Sardiniju – Bonifacio

Stari dio grada smjestio se na stijeni, dok je noviji dio nastao u podnožju iz kojeg je mogućekrenuti u obilazak brodom te vidjeti grad iz jedne sasvim druge perspektive koja ostavlja bez daha.

plaza korzika

Korzika je prepuna gastronomskih užitaka

Na kojem god dijelu otoka se nalazili, zasigurno ćete dobro jesti i piti jer su korzikanska gastronomija i enologija kombinacija najboljih francuskih i talijanskih stvari izmiješanih dozom korzikanskom šarma, sunca, ljepote i začina. Od hrane tako valja probati brocciu, kozji sir specifičnog mirisa i okusa te deserte od kestena, dok se od pića može pronaći ponešto za svakoga.

desert

Osim prekrasnih korzikanskih vinograda i dobrih vina i ljubitelji piva mogu doći na svoje. Ono što svakako valja isprobati, to je Pietra, pivo jantarne boje i bogatog okusa kojem punoću osim slada daje i kesten, neizostavan plod korzikanske gastronomije.

Tekst i fotografije: Vedrana Duić Loparić

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski i korzikanski jezik
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši je način zrakoplovom – glavna zračna luka „Napoleon Bonaparta“ nalazi se u glavnom gradu Ajačo.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje nije potrebno.
Kada putovati: srpanj, kolovoz, rujan
Smještaj: La villa, Hotel Marinca i Hotel Don Cesar dobar su izbor.
Restorani: Santa Barbara, L’Eternisula i La Voute odličan su izbor.

Pozivni za Korziku: 495
Policija: 17
Hitna pomoć: 15
Vatrogasci: 18

Za one koji žele doći do Francuske ploveći na jedrilici i svojoj jahti OVDJE donosimo najbolje francuske marine

korzika

Facebook Like Button