Dolina Rhone – mitska vinska regija francuske

Francuska vinska regija u kojoj je krajobraz okupan suncem, dom je nekih od najpoznatijih vina svijeta, u kojoj vinogradi uspijevaju na obije strane rijeke Rhône, koja je ujedno i druga najveća vinorodna regija u bajkovito lijepoj Francuskoj. Dolina je osim vrhunskih vina poznata i po bogatoj arhitektonskoj baštini zbog koje također putnici dolaze sa svih strana svijeta.

lyon

Vinogradi u dolini Rhône podijeljena su na dva velika vinorodna područja, od Lyona do Camarguea i protežu se kroz područja regije Provence i Luberon. Na sjevernom dijelu vinogradi su smješteni na strmim brežuljcima planinskog krajolika dok su na jugu protežu na ravnicama i uzvisinama.

Čak 14 vinskih cesta prolazi kroz ovaj poviješću bogat krajolik, a prateći ih možete se upoznati s najboljim vinarijama kao što su Hermitage, Côte-Rôtie, Beaumes-de-Venise. Uz mirisna polja lavande i samoću maslinika otkrijte posebne trenutke u društvu vinogradara, upoznajte se s vinom na samom izvorištu i uživajte u nekom od brojnih vinskih dagađanja.

vinogradi

Osim u vinu svi putnici namjernici mogu uživati u papinskoj palači u Avignonu, drevnoj starorimskoj građevini Pont du Gard ili čarobnoj Pont-d’Arc špilji.

Raznovrsnost vinogorja, jedinstvena tla koja su izložena mediteranskoj klimi daju vinima iz doline Rhône jedinstven karakter.
Dominantne vrste grožđa od crvenih sorti su syrah, grenache i mourvèdre, a od bijele viognier, roussanne, marsanne, grenache blanc i bourboulenc.

lyon-1

No, ipak u ovom dijelu Francuske uglavnom se rade crvena vina koja su podijeljena u tri boje. Na sjeveru uspjevaju robusna ali fina crvena vina te aromatična bijela dok na jugu nailazimo na crvena vina jakog punog tijela te bijela vina s izraženom zaokruženom voćnom aromom i fina ružičasta vina. Divna slatka vina zaokružuju vinsku priču ovoga kraja.

Tri razloga za posjet francuskoj dolini rijeke Rhône

> Svakako posjetite poznate gradove regije u kojima se može razgledati bogata kulturna baština, a to su Lyon, Vienne, Valence, Vaison la Romaine, Orange, Avignon, Nîmes te nezaobilazna brežuljkasta sela Luberona.
> Neku od 14 vinskih cesta možete obići automobilom, biciklom, pješačeći ili jašući na konju.
> Kušajte prekrasne kombinacije vrhunskih vina i lokalnih delicija poput maslina, tartufa i kozjeg sira.

Geografsko porijeklo sorti

> U Côtes-du-Rhône postoji čak 38 vinskih okruga od čega njih 16 spada u cru poziciju, 2 slatka vina, zatim 18 u Côtes-du-Rhône Villages Communaux, a ostala u Côtes-du-Rhône Villages i Côtes-du-Rhône Régional poziciju.
> U dolini rijeke Rhône postoji 7 vinskih okruga, a to su Luberon, Ventoux, Grignan-les-Adhémar, Costières-de-Nîmes, Clairette-de-Bellegarde, Duché-d’Uzès, Côtes-du-Vivarais

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button