Vodič za ljetna vina

Ovoga ljeta, fantastični Quintessentially vodič za vina, vodi vas kroz najbolja godišta vina za osvježenje i ugodu u vrućim danima te za bolji doživljaj nježnih večeri. Izvršni direktor Stevie Evans sastavio je izbor nevjerojatnih vina za ovu sezonu, uključujuću i sofisticirani šampanjac, pristupačan bijeli burgundac te zvijezdu u usponu beaujolais.

Stevie Evans nam kaže: “Bio sam oduševljen ovom zamolbom te sam sastavio svoju listu od omiljenih šest vina. Osnivač Quintessentially Wine i kupac Matthew Jukes proveo je tri mjeseca isprobavajući najbolja vina. Kušao je više od 4000 vina u potrazi za nekoliko boca koje predstavljaju istinsku kvalitetu koju ova renomirana tvrtka može istaknuti pred ostalima. Sva odabrana dobila su zlatnu medalju iz kvalitete i savršeno su spremna momentalno ispijanje. Ovo su vina iz bogatih vinograda rađena s velikom vještinom a nude zadivljujuću vrijednost okusa. Od odabranih vina postoje arome za svačije nepce te se nadam kako ćete otkriti neke nove ukuse i otkrića iz ponuđenih šest vina.”

NV Ayala, Extra Age, Champagne, Francuska

Ovo je šampanjac na koji je tvrtka Quintessentially Wine najponosnija budući da je rađen ekskluzivno za njih. S dodatnih trinaest mjeseci starenja, što u prosjeku daje 35 mjeseci, a što čini više od bilo kojeg odležalog šampanjca, ovaj je iznimno bogat, zaokružen, gladak i stvarno prijatan šampanjac. S notama brioša na nosu i ljupkim jabukama sorte Bramley kao i okusom citrusne kore u ustima, ovo je predivno složeno pjenušavo vino. U usporedbi s mlađim verzijama šampanjac Brut Majeur više je sofisticiraniji, dublji te predstavlja pravu odraslu verziju s puno većim i svestranijim stilom.

2013 Mâcon-Igé, Château London, Domaine Fichet, Burgundy, Francuska

maco-igeSve je teže pronaći kvalitetni bijeli Burgundac. Kvalitetni Burgundac koji će oduševiti vaše nepce a pritom neće koštati pravo malo bogatstvo ipak je jako rijedak. Nedavna berba oduševljava i pruža pravi užitak. Obitelj Fichet već godinama uzgaja grožđe u južnoj Burgundiji, a već od 1976. godine prestali su prodavati svoje grožđe velikim igračima i hrabro iskoračili u proizvodnju vlastitog vina. Rezultati ove promjene u poslovanju pokazali su se izvanrednima. Zapanjujuća kvaliteta, predivne voćne arome, minimalni obrada u hrastovim bačvama te osvježavajući završetak čine ovaj burgundski Chardonnay jednim od mjerila za ovakvu vrstu vina. Berba 2013. prepuna je energije i osvježavajućih citrusnih nota a klasična mekoća Fichet vina ovdje dolazi do velikog izražaja. Ovaj vinograd naziva Château London, i uvijek privlači interes publike u pogledu pravih, ugodnih bijelih vina, no ipak predstavlja ligu za sebe. Ako ste u potrazi za elegantnim, ali ne preskupim Burgundcem, za zabave ili svakodnevno ispijanje ne možete naći elegantnijeg kandidata od ovog velikana.

2008 Gewürztraminer Grand Cru, Altenberg, Cave de Ribeauville, Alsace, Francuska

Ovo je izuzetna, odredišna točka za alzaški Gewurz s svilnkastim okusima i tragovima ružine vodice te nebeskom, egzotičnom aromom. Cjelokupna raskoš sklapa se sa završnim mljackanjem usta, rasprostiranjem kiselosti. Zdrav i tvrdoglav ali ozbiljan i kontrolirano uravnotežen čine ovo vino jedinstvenim u svijetu.

2014 Rosé Secret de Léoube, Chateau Léoube, Cotes de Provence, Francuska

secret-de-leoubeOvo vino zasigurno neće dugo ostati tajna na tržištu jer bi se trebalo naći u hladnjaku svakog vinoljupca. Višestruko nagrađivan od bilo kojeg drugog rosea koji se nalaze na mnogim policama, ovo vrhunsko vino, suho, spretno se kombinira s brojnom vrstom jela. Razlog izbora baš njega jest taj što pruža više zadovoljstva na nepcu te je puno kompleksniji nego svi njegovi konkurenti uz neobičan dodatak Cabernet Sauvignona. Mnogi rosei iz južne Francuske oslanjanju se na Rhône sorte, Grenache, Cinsault i Mourvèdre međutim ovo vino ne sadrži Mourvèdre nego je iskombiniran s Cabernetom. Čudno, Cabernet se tradicionalno ne smatra ‘rose‘ sortom ali u ovom vinu nije uvršteno kako bi ispunjavalo dužnosti roséa. Ovdje je kako bi produljilo okuse na nepcu, dodajući težinu i elan te to čini spektakularno. Blijede note ružičaste nijense mame a zatim miris divljih šumskih jagoda i blagih naznaka mora uzbuđuju osjetila. Na nepcu je gladak i osvježavajuć s osjećajem livadnog cvijeća i naznakama nijansi trešnje. Ispod površine se nazire namjera i zamah a to je aspekt koji očarava. Uz ovo se vino možete zabavljati cijelu noć ili uz mirniju atmosferu piti u savršenu gastro ponudu.

2014 Morgon, Marcel Lapierre, Beaujolais, Francuska

morgonVinski svijet je puno izgubio smrću velikog pionira Marcela Lapierre. Njegova neintervencionistička politika i izrazito organski pristup obilježili su ga kao disidenta ali i vođe svih koji su krenuli njegovim stopama. Njegov sin, Mathieu, nastavlja njegovu tradiciju a predstavljeno vino je dokaz čistoće, energije i elana slavnih Lapierre vina koja su jednako vitalna i zanimljiva kao i uvijek. Ovo je savršeni Beaujolais. Grožđe vrste Gamay pozitivno pršti sa slavnom, divljom, notom šumskog voća a okus mu je nedostižno dugačak i snažan u odnosu na druge Beaujolaise. Tanini su fini i diskretni a nagovještavaju kako će ovo vino dobro stariti cijelo desetljeće ako će mu biti pružena prilika. Nakon otvaranja ove boce vino jednostavno pjeva. Možete očekivati brzo ispijanje ovog vina ako volite mladenačku stranu ovog Beaujolaisa. Rijetko je prilika pronaći neko od najvećih vina iz slavnih regija koje se prodaje za 20 GBP, a ovo zasigurno neće ostati tako jer se nevjerojatna Lapierrova kreacija polako skuplja u podrumima ozbiljnih kolekcionara vina.

2013 Moscato d’Asti, Cascinetta, Vietti, Piemonte, Italija

Sa samo 5,5% alkohola, ovo je najlakše klasično desertno vino na svijetu. Izrazita čistoća muškata iskorištena je u ovom radosnom vinu do samoga kraja. Aroma iskače iz čaše i stvara osjećaj na jeziku koji oživljava i vibrira. Krajnji okus je dug, čist s ugrizom kiselina, koje izbrišu preostalu slatkoću u hipu. Savršeno pristaje uz voćne ili čokoladne slastice ovo je istinski kultni stil slatkog vina koje ne promatra sebe preozbiljno.

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially

Facebook Like Button