Naša zemlja Hrvatska je predivna zemlja puna Bogom danih plodova, bilo da ih ubiremo kroz plodove i prinosimo ih k sebi ili samo osluškujemo i uživamo u njima svim našim osjetilima. Jadransko more, nacionalni parkovi, predivni krajolici, vinski položaji, sve su to ljepote kojima obiluje naša zemlja. Kojima se možemo dičiti i ponositi.
Hrvatska obiluje mnoštvom autohtonih i izvornih sorti grožđa vinove loze. Broji ih nešto više od 130. Čak ih je i Jancis Robinson, u svojoj slavnoj enciklopediji Wine Grapes opisala i identificirala 39.
Koji je samo gušt otkrivati nove sorte grožđa. Nove okuse i mirise i vina. Nama su svima poznati okusi i mirisi Chardonnaya, Sauvignona, Rizlinga, Pinot Noira… Da ne nabrajam više. Ali, kada otkrivate nove sorte, i još kada znate da ih nigdje u svijetu nema, nego samo kod nas, onda ih još više cijenite i volite. Onda su to ti trenutci kada se ježite dok uživate u vinu. Dok upoznajete i spoznajete baštinu i identitet našeg nektara.
Upoznajmo se s autohtonim bijelim i crvenim sortama grožđa u Hrvatskoj. Izdvajam nekoliko njih koje su mene osvojile.
Bijele autohtone sorte grožđa u Hrvatskoj
Maraština, Bogdanuša, Malvasija dubrovačka, Prč, Pošip,Ranina bijela, Žlahtina, Plavec žuti, Kujundžuša, Debit, Bratkovina…
Crvene autohtone sorte grožđa u Hrvatskoj
Plavac Mali, Babić, Tribidrag, Ninčuša, Dobričić, Plavina, Lasina, Bratkovina crna, Trojšćina…
Najpoznatiji proizvođači vina u Hrvatskoj koji njeguju uzgoj autohtonih sorti grožđa u Hrvatskoj nije da se mogu nabrojati na prste. U šibenskom kraju to je Alen Bibich koji proizvodi izvrsna crvena vina od Babića, Lasine i Plavine pod imenom R6, vrhunski Pošip , Debit od bijelog… Zatim Tomićev Prošek Hektorovich iz sunčanog Hvara obiluje autohtonim bijelim sortama grožđa kao što su: maraština, bogdanuša, prč…
Tu su i velika imena naše vinske scene s Plavcem malim, koji slovi kao najpopularnija i gospodarski najvažnija sorta vinove loze u Hrvatskoj. Plenković, Skaramuča, Matuško, St. Heels, Rizman, Grgić, Korta Katarina, Tomić, Baković, samo su neka od njih… Svi oni proizvode i vrhunske Pošipe. Andro Crvik sa svojom Malvasijom dubrovačkom…
Hrvatski vinogradi nude vrlo zanimljive autohtone sorte grožđa koje se trebaju njegovati i koje su sigurno tržišno zanimljive, samo ih treba znati prezentirati javnosti u njihovom najboljem svjetlu. Imamo tradiciju, vrijedne vinogradare, veliku i dugu povijest. Vinova loza, Vitis vinifera kao kultura je bila u Dalmaciji i nekoliko stoljeća prije Krista. Naši otoci i poluotoci su biseri prirode i bogatstvo čijim se prizorima svi divimo. Na nama je samo kako zajedništvom, znanjem , suvremenom tehnologijom i dobrom energijom očuvati i njegovati duh tradicije.
Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić