Koje vino pokloniti i kako izabrati pravu butelju nekome za dar

Postoji li vinski bonton? Svakako, jer važno je znati kome i kakvo vino kupujete. Poklanjate li butelju vina nekoj dragoj osobi ili ga darujete kao poslovni dar. U nekoliko sjajnih savjeta sommelierke Jelene Šimić Valentić saznajte koje vino kupiti i kako ga pokloniti.

Da li postoji veća sreća nego kada vidite da ste usrećili nečije srce? Za mene ne postoji, kaže sommelierka Jelena Šimić Valentić. Radost darivanja za mene je najveći dar koji čovjek nosi u svom srcu. Nema ljepšeg osjećaja nego kada usrećimo nekoga i izmamimo osmijeh na njegovom licu.

jelena simic valentic mirisi u vinu

Sada, u vrijeme blagdana, kada je trenutak za prave vrijednosti, savjetovat ću vas kako razveseliti i ispuniti srca vaših najmilijih kroz kapljice vina koje itekako upotpunjavaju osjećaj druženja, odmora i blagovanja.

Boca vina koju poklanjate vjerujte znači mnogo. Iza svake butelje vina stoji izniman uloženi trud pojedinog vinara, jedna velika ljubav, predanost u radu i iskrenost prema vinu koje puni u boce. Vino je plod ljubavi vinara prema vinovoj lozi, tradiciji te općenito jedna vječna želja i strast za savršenim okusom ovog božanskog napitka. Zar nema ljepšeg od toga?

U trenu kada plemenita kapljica nekog vina miluje naše nepce i očara nas svojom snagom, mirisima, kiselinama, slatkoćom, svojim taninima i svojom moću zaista se osjećamo posebno. Oh, kako samo dobro vino ozari naša srca. Hvala ti vino, na tome.

Sommelierka Jelena Šimić Valentić voli reći: hvala ti vino, što te mogu darovati kao poklon za najveći blagdan ljubavi, jer ti jesi ljubav.

Koje vino kupiti našim najmilijima najlakši je zadatak

Samim tim što ste se odlučili darovati bocu vina, bez obzira koliko ona koštala, učinili ste veliku stvar i otvorili svoja vrata u jedno more beskrajnih dubina okusa, mirisa, a svakako je privlačan i izgled boca odnosno butelje koju ćete izabrati kao poklon. Kada birate vino možete se voditi i svojim osjećajima, jer svako vino uvijek priča neku svoju priču.

Saznajte uvijek pokoji detalj vezan za proizvođača vina, zemlju iz koje dolazi, način na koje je vino proizvedeno. Jer, za vinare se znaju vezati posebne priče što može biti sjajan dodatak butelji koju darujete. Tako ćete prenijeti i više od same poklonjene boce vina.

butelje vina vinski vinoteka

Stilovi vina i kakao ih izabrati

Kroz ovaj tekst vodit ću vas malo po malo kroz stilove vina, pa ćete tako možda najbolje prepoznati osobu koju želite darivati i koju želite usrećiti poklanjajući joj vino.

Jedan od jako važnih savjeta, kada putujete u bilo koji kraj svijeta, uvijek obilježite to putovanje kupnjom boce vina. Jer, ako vaša prijateljica ili prijatelj obožavaju npr. Francusku, a vi ste bili u Champagni, zar ne bi bilo predivno donijeti im bocu šampanjca i prenijeti dašak terroira na njihova nepca.

OVDJE vas čeka vinska karta svijeta – Francuska

Za ručak na Badnjak, kada se najčešće serviraju riblji specijaliteti, naravno, ovisno o tome što ste pripremali i na koji način ste pripremali i začinili hranu, odaberite bijela vina.
Divno je ako izaberete naše autohtone sorte vina, jer osim savršenih okusa pomažete našim divnim vinarima koji se trude sačuvati i očuvati tradiciju i vrijednost.

Izaberite na primjer pošip s Korčule, graševinu iz Slavonije, divnu malvaziju iz Istre, maraštinu iz Primorske Hrvatske…. Izbor je jako velik.

Na prvi dan Božića, kada se slavi rođenje Isusa, otvorite bocu šampanjca, prosecca ili nekog drugog pjenušavog vina i nazdravite s veseljem i radošću u vašim srcima tom predivnom blagdanu kojem se svi toliko veselimo.

OVDJE saznajte više o šampanjcu ili pjenušcu i kako je nastao te o pjenušavom vinu prosecco pravom talijanskom ljepotanu među vinima

Vašem poslovnom partneru ili klijentu dobro je pokloniti neko moćno, jako i robusno vino koji će najbolje opisati i njihov položaj na poslu. Na primjer, dobar je talijanski Amarone iz Valpolicelle, dobar plavac mali iz Dalmacije, možda argentinski malbec ili australski shiraz.

OVDJE vas čekaju sjajne informacije o australskim vinima

OVDJE saznajte, iz čiste znatiželje, :) gdje se proizvodi najskuplje vino na svijetu

Prijateljima koji imaju vinski podrum ili koji skupljaju vina i njegovi su veliki obožavatelji poklonite na primjer mladi talijanski Barolo ili Barbaresco koji može i mora dugo sazrijevati i biti u boci i kojeg može otvoriti nakon dugo, dugo godina i sjetiti vas se.

Ako ste se tek zaljubili ili još uvijek strastveno volite vašoj nježnijoj i krhkoj polovici poklonite bocu slađeg vina, kao na primjer dobar porto, možda sherry ili madeirru.
Bilo koji predikat s oznakom kasne berbe, izborne berbe prosušenih bobica ili ledeno vino osvojit će odmah njeno srce još jače :)

Za vašu voljenu osobi najbolja su vina koja imaju jako tijelo i uz sebe vežu bogate okuse, koja su jako moćna i snažna. Imaju najčešće mirise hrastovine u sebi i pregršt aroma tropskoga voća posebno ako dolaze iz toplijih krajeva svijeta. Takva vina predvode bijele sorte chardonnay, viognier, chenin blanc.

Za vaše najdraže koji su vegani ili vegetarijanci, idealan bi poklon bio prirodno, biodinamičko ili organsko vino. To su vina koja pričaju još delikatnije, posebne priče. Vjerujte bit će oduševljeni.

Za vašu voljenu osobi najbolja su vina koja imaju jako tijelo i uz sebe vežu bogate okuse, koja su jako moćna i snažna. Imaju najčešće mirise hrastovine u sebi i pregršt aroma tropskoga voća posebno ako dolaze iz toplijih krajeva svijeta. Takva vina predvode bijele sorte chardonnay, viognier, chenin blanc.

Na kraju, ne zaboravite potpisati na etiketu boce vina koju ste donijeli na dar. Napišite datum i koju lijepu vinsku poruku kako bi sjećanje na ovaj sjajan poklon zauvijek živio. A ono što je najvažnije uz svaku poklonjenu bocu vina ne zaboravite pokloniti – osmijeh!

Neka vaša duša kaže, hvala vino!

Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button