Pjenušavo vino prosecco pravi je talijanski ljepotan među vinima

U tajne talijanskog prosecca, pravog osvježavajućeg vina s mjehurićima, uvodi nas sommelierka Jelena Šimić Valentić.

“Obožavam prosecco. Jednostavno ga obožavam pijuckati, mogu ga popiti uvijek i sada. Volim njegove mjehuriće koji škakljaju u ustima tražeći na još, a još više volim okus koji ostavlja u ustima nakon što ga popijete.

Najdraži mi je suh, uvijek tako zabavan, pun citrusa, limuna, dunja, zelene jabuke…
Prosecco je moje najdraže osvježavajuće vino!”, ovako sommelierka Jelena opisuje jedno od svojih najdražih pjenušavih talijanskih vina.

Prosecco se može pijuckati kao aperitiv ili uz pratnju lagane morske hrane, a savršeno odgovara i sljubljuje sa raznim salatama.

Prosecco je pjenušavo vino koje nam dolazi iz Italije iz gradova Valdobbiadene i Conegliano iz regije Veneto.
Prosecco je aromatična sorta grožđa od koje se proizvodi istoimeni pjenušac. Nazivaju je još i Glero.
Ponekad prosecco dolazi i u kupaži (fr. coupage – miješanje više vrsta vina) sa Pinot Blanc ili Pinot Grigiom.

Prosecco se najčešće proizvodi kao frizzante vino, što znači da je blago pjenušavo, dok onaj sa oznakom spumante označava više pjenušavo vino, dakle ima više mjehurića.

Prosecco ima jako mali postotak alkohola, između 11 i 12 % i uvijek se pije dobro rashlađeno.

šampanjac pjenušac vino

Ako želite probati i slatku varijantu, svakako kušajte Moscato d’ Asti. Nećete moći odoljeti toj slatkoći i voćnosti. Moscato d’ Asti se proizvodi u regiji Pijemonte, sjeverno od Travisa, a izrađuje se od sorte grožđa Moscato.

Nemojte prosecco miješati sa šampanjcem koji nam dolazi iz Francuske, niti s prošekom

OVDJE saznajte što je šampanjac i kako je nastao
Ime malenog taljanskog sela Prosecco, koje je danas predgrađe Trsta dalo je ime ovom čuvenom vinu.

Prošek nije prosecco

Prošek je deserno (specijalno) kvalitetno ili vrhunsko vino s kontroliranim podrijetlom iz regije primorske Hrvatske.

Desertna vina su specijalna vina dobivena posebnim načinom prerade prezrelog ili prosušenog grožđa kao i vina dobivena posebnim postupcima dorade mošta i vina.

images

Neki od proizvođača prosecca koja preporučujem sommelierka Jelena šimić Valentić su:
Tenuta Sant’Anna
Marsuret
Astoria
Valdo
Zonin
Caneval
Mionetto

Za one koji žele znati nešto više

Većina prosecca se proizvodi Charmat metodom (sekundarna fermentacija u tanku), a ne klasičnom metodom ili metodom u boci, kako se proizvode šampanjci.
Charmat metoda se razlikuje od klasične metode po tome što se refermentacija odvija u tankovima a ne u bocama.

Zanimljive kombinacije pića s proseccom

Zanimljive varijacije koje možete probati sa proseccom su npr. Bellini, koji je vrlo popularan pogotovo među ženama, gdje se kombinira prosecco i pire od breskve. Možete još probati i Sgroppino koji se kombinira s votkom, limunom i proseccom.

italy

Ako ćete imati priliku oduševiti će vas posjeta Valdobbiadenea i Coneglianoa, domovine prosecca. Bogati krajolici, prekrasni vinogradi i savršena priroda nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Obilazak ovog dijela Italije ostaviti će na vas uspomenu za cijeli život.

Piše: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotogradije: uz dopuštenje Jelene Šimić Valentić

 

Facebook Like Button