Kako odabrati vino uz vaša blagdanska jela

Blagdani su jedni od najdražih dana u godini i sa sobom nose puno čarobnih trenutaka od kojih je vino jedno od važnijih.

Tako posebne dane volimo obilježiti, to su trenuci u kojima su obitelj i prijatelji puno više na okupu i slavi se svim srcem.
Osim ljubavi koje si pružamo i uzajamnog darivanja riječima i djelima, lijepo je obilježiti takve momente i posebnim vinima.
U ovako radosnim danima red je otvoriti posebno vino za naš blagdanski stol.

Svakako imajte na umu što će biti na meniju, jer i najbolje vino uz najbolju hranu, ako nije dobro usklađeno može biti loša kombinacija. Najveći je dobitak postići harmoniju u usklađivanju hrane i vina.

Nepogrješive kombinacije hrane i vina

Klasici u sljubljivanju kao što su na primjer šparoge i sauvignon blanc, kamenice uz pjenušavo vino ili Chablis, nepogrješiv su izbor.

Jedna od najpoznatijih kombinacija je guščja jetra ili foie gras uz slatka vina kao francuski Sauternes ili mađarski Tokaji Aszu s najmanje pet koje je sočno dinamično vino okusa slatkog ananasa i manga..

Kozji sir odlično se sljubljuje s Pouilly Fume, francuskim vinom sorte Sauvignon. Jeste li probali te kombinacije? Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

odabir-vina-1

Sommelierka Jelena Šimić Valentić izabrala je za vas najbolje stilove vina koja se mogu naći i na vašem blagdanskom stolu

OVDJE je sjajan recept za kuhano vino za najbolji zimski ugođaj

SAZNAJTE JOŠ O IDEALNOM IZBORU VINA I HRANE
Kako uz idealan blagdanski meni odabrati pravo vino?

ŠAMPANJAC
“Uvijek volim posebne trenutke u životu obilježiti s čašom šampanjca. Pjenušavo vino ili neki šampanjac je sjajan uvod u jelo.
Osvježiti će vas i sigurno najbolje pripremiti za sve ostale ukusne igre koje vas očekuju gdje ćete uživati u svim čulima dobre hrane i vina koji slijede.

Preporučujem Billecart – Salmon, Jacques Selosse, Taittinger…

OVDJE SAZNAJTE: Rashladite vino u svega nekoliko minuta

Ukoliko želite probati pjenušavo vino iz Hrvatske svakako kušajte, pjenušac Tomac, Šember, Misal, Petrač… Veliki je izbor, na vama je da se samo prepustite.

Volite li pak talijanski Prosecco, jeste li kušali Adami Prosecco? Za mene ugodno otkriće zadnjih dana.” veselo preporučuje Jelena.

Bijela vina sorte Chardonnay

“Volim Chablis. Može doći u raznim varijantama, ovisno s kojih položaja nam dolazi grožđe.

Chardonnay je sinonim za bijela vina čije se vinove loze prostiru i kite mineralnim i voćnim okusima ove sorte.

Vrlo cijenjeno vino Chablis čistog je okusa i mirisa te je prepoznatljiv najviše zbog svoje mineralnosti. Sočan je, oštrijeg prepoznatljivog okusa s većim sadržajem kiselina.” opisuje sommelierka Jelena Šimić Valentić ovo koje zaslužena zauzima visoko mjesto na ljestvici najboljih.

odabir-vina-2

“Najbolji Chablis prepoznat ćete ako na sebi ima oznaku Premier Cru ili Grand Cru.

Chablis Premier Cru je odličan chardonnay koji je velike kvalitete i dolazi iz jako dobro pozicioniranih vinograda.
Neki od odličnih Premier Cru Chablisa su na primjer Lechet, Fourchaume, Montmains, Vaillon, Monts de Milieu i drugi…” sa strašću opisuje Jelena ovo vino koje obožavaju mnogi poznavatelji dobre vinske kapljice..

Ako želite uživati u bocama Grand crua, s posebnih položaja kao Les Clos, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Bougros i Blanchot, morat ćete odvojiti nešto više novaca nego da pijete Premier Cru vina.

Cijene su visoke i zbog toga što proizvodnja boca nije prevelika. Ta vina su puno kompleksnija i u načelu imaju duži potencijal starenja gdje odležavanjem i zrenjem poboljšavaju svoje osobine.

Preporuka vina vinara: Christian Moreau, Laroche…

odabir-vina

Da li ste kušali fortificirana vina poput Madeire, Sherrya ili Porta? Volite li Prošek, ili predikate?

Probajte ta sjajna desertna, slatka vina koje svako za sebe ima osebujan i poseban karakter. Svako od vina radi se posebnom tehnologijama i omogućuju svojim osebujnim stilom ostaviti na dubok dojam. Svakako ako ste ljubitelj moćnih, kompleksnih i drugačijih okusa, priuštite si čašu ovakvih posebnih stilova vina. Ili možda dvije.

Sada kada imate ste upoznali izbor savršenih kombinacija koje morate isprobati, opustite se i uživajte u svakom trenutku oko izbora i igranja idealnog vina za blagdanski stol. A kao magičan trenutak, da zaokružite sreću, nazdravite obvezno uz vašu voljenu obitelj i najdraže prijatelje.

Uz dopuštenje: Sommelierka Jelena Šimić Valentić (sve fotografije)

Facebook Like Button