Kako odabrati vino za blagdanski stol

Nadolazeći blagdani jedni su nam od najdražih u godini i sa sobom nose puno čarobnih trenutaka od kojih je vino jedno od važnijih.

Tako posebne dane volimo obilježiti, to su trenuci u kojima su obitelj i prijatelji puno više na okupu i slavi se svim srcem.
Osim ljubavi koje si pružamo i uzajmnog darivanja riječima i djelima, lijepo je obilježiti takve momente i posebnim vinima.
U ovako radosnim danima red je otvoriti posebno vino za naš blagdanski stol.

Svakako imajte na umu što će biti na meniu, jer i najbolje vino uz najbolju hranu, ako nije dobro usklađeno može biti loša kombinacija. Najveći je dobitak postići harmoniju u usklađivanju hrane i vina.

Klasici u sljubljivanju kao što su na primjer šparoge i sauvignon blanc, kamenice uz pjenušavo vino ili Chablis, nepogrješiv su izbor.

Jedna od najpoznatijih kombinacija je guščja jetra ili foie gras uz slatka vina kao francuski Sauternes ili mađarski Tokaji Aszu sa najmanje pet puttonyosa koje je sočno dinamično vino okusa slatkog ananasa i manga..
Kozji sir odlično se sljubljuje sa Pouilly Fume, francuskim vinom sorte Sauvignon. Jeste li probali te kombinacije? Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

odabir-vina-1

Sommelierka Jelna Šimić Valentić izabrala je za vas njoj tri najdraža stila vina i sorti koja bi se mogla naći i na vašem blagdanskom stolu, a ona ih sama obožava.

SAZNAJTE JOŠ O IDEALNOM IZBORU VINA I HRANE
Kako uz idealan blagdanski meni odabrati pravo vino?

Izvrsna preporuka vina sommelierke jelene

ŠAMPANJAC
“Uvijek volim posebne trenutke u životu obilježiti sa čašom šampanjca. Pjenušavo vino ili neki šampanjac je sjajan uvod u jelo. Osviježiti će vas i sigurno najbolje pripremiti za sve ostale ukusne igre koje vas očekuju gdje ćete uživati u svim čulima dobre hrane i vina koji slijede.

Preporučujem Billecart – Salmon, Jacques Selosse, Taittinger…

Ukoliko želite probati pjenušavo vino iz Hrvatske svakako kušajte, pjenušac Tomac, Šember, Misal, Petrač… Veliki je izbor, na vama je da se samo prepustite.

Volite li pak talijanski Prosecco, jeste li kušali Adami Prosecco? Za mene ugodno otkriće zadnjih dana.” veselo preporučuje Jelena.

Sorta Chardonnay

“Volim Chablis. Može doći u raznim varijantama, ovisno s kojih polažaja nam dolazi grožđe.

Chardonnay je sinonim za bijela vina čije se vinove loze prostiru i kite mineralnim i voćnim okusima ove sorte.

Vrlo cijenjeno vino Chablis je čistog okusa i mirisa te je prepoznatljiv najviše zbog svoje mineralnosti. Sočan je, oštrijeg prepoznatljivog okusa sa većim sadržajem kiselina.” opisuje sommelierka velikog i bogatog iskustva.

odabir-vina-2

Više o Chablisu

“Najbolji Chablis prepoznat ćete ako na sebi ima oznaku Premier Cru ili Grand Cru.

Chablis Premier Cru je odličan chardonnay koji je velike kvalitete i dolazi iz jako dobro pozicioniranih vinograda.
Neki od odličnih Premier Cru Chablisa su na primjer Lechet, Fourchaume, Montmains, Vaillon, Monts de Milieu i drugi…” sa strašću opisuje Jelena ovo vino koje obožavaju mnogi poznavatelji vina..

Ako želite uživati u bocama Grand crua, s posebnih položaja kao Les Clos, Valmur, Vaudésir, Grenouilles, Bougros i Blanchot, morat ćete odvojiti nešto više novaca nego da pijete Premier Cru vina.

Cijene su visoke i zbog toga što proizvodnja boca nije prevelika. Ta vina su puno kompleksnija i u načelu imaju duži potencijal starenja gdje odležavanjem i zrenjem poboljšavaju svoje osobine.

Preporuka vina vinara: Christian Moreau, Laroche…

odabir-vina

Dali ste kušali fortificirana vina poput Madeire, Sherrya ili Porta? Volite li Prošek, ili predikate?

Probajte ta sjajna desertna, slatka vina koje svako za sebe ima osebujan i poseban karakter. Svako od vina radi se posebnom tehnologijama i omogućuju svojim osebujnim stilom ostaviti na dubok dojam. Svakako ako ste ljubitelj moćnih, kompleksnih i drugačijih okusa, priuštite si čašu ovakvih posebnih stilova vina. Ili možda dvije.

Sada kada imate ste upoznali izbor savršenih kombinacija koje morate isprobati, opustite se i uživajte u svakom trenutku oko izbora i igranja idealnog vina za blagdanski stol. A kao magičan trenutak, da zaokružite sreću, nazdravite obvezno uz vašu voljenu obitelj i najdraže prijatelje.

Uz dopuštenje: Sommelierka Jelena Šimić Valentić (sve fotografije)