Donosimo jednostavan recept za crno kuhano vino koji će oraspoložiti svakog pravog ljubitelja ovog zimskog napitka.
No, možete li zamisliti proljeće bez jagoda, ljeto bez sladoleda, jesen bez pečenih kestena, a kuhano vino kao glavno zimsko piće . Božanstveni okus toplog kuhanog vina s dodatkom klinčića siguran je znak prekrasnog ugođaja nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.
Prijedlozi sastojaka za kuhano vino
Recepata za kuhano vino ima u izobilju od jednostavnih do kompliciranih, a može se kuhati bijelo ili crveno vino. Neki recepti nude i rose varijantu kuhanog vina. Osim osnovnog sastojka, a to je bazično vino za kuhanje i šećer koriste se još mnogobrojni slatki ili slani mirisni dodaci.
OVDJE vam donosimo top listu začina koji Božić znače – neka vaš dom miriše na blagdane
Kombinacije se kreću od dodavanja naranči, klementina, limuna, brusnica, anisa, suhih listova lovora, cimeta, crnog ili zelenog papra, vanilije, kardamona, đumbira, ušećerene narančine kore. Uz bijelo vino posebice se ističu, ako se stave, nježne note ružmarina, vanilije ili majčine dušice.
OVDJE proučite mandarinu i naranču u jednom – kandirane klementine poslastica pravog tradicionalnog stola
U pojedinim receptima mogu se u pripremi pronaći, osim vina i konjak, rum ili liker od breskvi ili višanja. I slavni Jamie Oliver, između svojih recepata, predlaže i niz savjeta za pripremu kuhanog vina.
Jednostavan recept za kuhano vino
Kuhano vino možete pripremiti i nekoliko dana prije večernje zabave ili domjenka te ga dobro procijediti i pohraniti u sterilizirane boce. Na dan konzumacije dovoljno je samo lagano zagrijati vino.
Sastojci za recept za izradu kuhanog vina:
1l crvenog vina
30 dl vode
3-4 žlice šećera
1 naranča
3-4 klinčića
1 kora cimeta
Priprema recepta za kuhano vino
Naranču ogulite i narežite na šnite. Klinčiće grubo zdrobite. Vodu i sve sastojke osim vina stavite u posudu. Promiješajte i zakuhajte te potom smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta ili dok se tekućina ne počne pretvarati u sirup.
Lonac maknite s vatre i ostavite ga pola sata kako bi se okusi proželi.
Dodajte vino i vratite lonac na štednjak na najmanju temperaturu ili vatru ovisno o vrsti kuhala. Pažljivo zagrijavajte, ali nemojte dozvoliti da vino zakuha.
Procijedite tekućinu i poslužite topli napitak ukrašen s ušećerenim koricama naranče uz neki od omiljenih raznovrsnih blagdanskih slastica.
Dodatni savjeti za pripremu kuhanog vina
Prilikom kuhanja posebnu pažnju posvetite laganoj vatri pri kuhanju. Vino prilikom kuhanja treba držati konstantno na laganoj temperaturi jer će u suprotnom iz njega ishlapiti alkohol te će se izgubiti poseban tračak dobrog raspoloženja iz vina.
Izdvojeno
> Osim alkohola, zbog dodavanja šećera, ovaj napitak prava je energetska bomba te je broj kalorija koji ćete unijeti tijekom ispijanja kuhanog vina skoro trostruko veći od obične čaše crnog vina.Kombinirajte neke od gore nabrojenih sastojka dok ne dobijete željeni raspon mirisa i okusa koji najviše odgovaraju vašem nepcu.
Živjeli!
Autor: Borna Marić
Fotografije: Jack Picknell, rpavich, Becky