Začini su za mene prva i posljednja pomisao kad je u pitanju Božić. U božićno vrijeme misli mi automatski bježe u kuhinju, zamišljam blagdanski stol prepun domaćih delicija i mirisnih kolača.
A naravno, bez obilja pravih začina taj doživljaj bio bi apsolutno nemoguć. Ne kažem da sve to što se nađe na stolu i pojedem, ali uvijek probam od svega po malo. Za gušt….
Da vam olakšam odabir donosim top listu začina koje “morate” imati u kuhinji u vrijeme Božića i što možete raditi s njima.
Začini – top 10 prijedloga
Anis
Anis je tradicionalni začin koji je već stoljećima sastavni dio božićne tradicije, prije svega zbog svog neodoljivog mirisa i slatkastog okusa.
Kako anis iskoristiti u kuhinji:
> svakako ga dodajte prilikom pripreme kolača i općenito slastica, peciva ili kruha
> začinite njime salate i umake
> ne zaboravite dodati anis u likere i tople napitke
Uz cimet, anis, muškatni oraščić i vaniliju sve slastice su pobjednici blagdanskog stola.
OVDJE upoznajte eterično ulje anisa i njegove zdravstvene prednosti
Cimet
Bez razmišljanja cimet je moj omiljeni začin, a mnoge svojim neodoljivim mirisom podsjeća na kolače. S cimetom zaista možemo činiti puno toga, pogledajte kakao.
Kako cimet iskoristiti u kuhinji (i izvan nje):
> apsolutni favorit prilikom pripreme kolača i općenito slastica
> dodajte ga u kompote i tople napitke
> dobro se slaže s istočnjačkim jelima pa ga možete kombinirati kad pripremate piletinu, najbolje u kombinaciji s muškatnim oraščićem
> štapiće cimeta iskoristite kao dio božićnih dekoracija
ORIGINALAN RECEPT ZA MIRISNI PUNČ POGLEDAJTE OVDJE:
Napravite mirisni božićni punč
Češnjak
Osim što tjera vampire i djeluje kao antibiotik, češnjak je nezaobilazan dodatak mediteranskoj kuhinji. Usprkos tome svi ga koristimo za mariniranje mesnih pečenja….
Kako češnjak iskoristiti u kuhinji:
> prilikom pripreme svih vrsta ribljih jela
> marinade za meso
> u umacima za pečenja
> dodatak salatama
> dodatak svježem kravljem siru
Čili
Bez obzira na to koliko ljut bio, nije u svađi i podjednako se dobro slaže sa slanim i slatkim jelima.
Kako čili iskoristiti u kuhinji:
> ubacite čili u umake i variva jer poželjno je tijekom blagdana pojesti malo “tekuće” hrane pa bi neki fini vinski gulaš ili paprikaš trebao biti pri vrhu jelovnika
> začinite čokoladne kolače sušenim čilijem
> vruča čokolada u adventsko vrijeme boljeg je i punijeg okusa s dodatkom čilija
Đumbir
Korijen ili prah sasvim je svejdeno. Bitno je da ima blagotvoran učinak na prepun želudac i rješava nas mućnine i osjećaja “prenatrpanosti”.
Kako đumbir iskoristiti u kuhinji:
> svakako ga dodajte u kolače pogotovo kekse
> đumbirom začinite povrće – dat će mu laganu ljutinu i svježinu
> odličan je dodatak ribljim jelima
> ide izvrsno uz perad
> ne zaboravite čaj od đumbira (želudac će vam biti zahvalan)
Klinčić
Najpoticajniji začin primamljivog mirisa koji nam grije organizam zimi. Znam, znam…prva asocijacija vam je kuhano vino – i meni također!
Kako klinčić iskoristiti u kuhinji:
> na prvom mjestu topli zimski napitci (čaj, kuhano vino), zatim kompoti i likeri
> sastavni je dio domaćih slastica poput medenjaka ili pudinga
u kombinaciji s cimetom ili đumbirom, uz kolače i kekse, obogatit će i svaki slatki kruh
nema ukusne pašticade bez klinčića
> ja osobno stavljam (popikam) klinčiće u jabuku kad pečem patku, daje odličan miris i posebnu aromu.
IZVRSNI ZIMSKI NAPITCI S KLINČIĆEM, RECEPT POGLEDAJTE OVDJE:
Pripremite dobar švedski glogg: piće za zimske dane
Lovor, lovorov list
S lovorom ne treba pretjerivati, u jelima koja pripremate za 4 osobe stavite maksimalno 3 lista.
Kako lovorov list iskoristiti u kuhinji:
> ubacite lovorov list kad kuhate juhu ili variva s mesom. Juneći gulaš ili sarma nezamislivi su mi bez dodatka lovora
dobar je dodatak složencima i umacima
> listove lovora također možete iskoristiti u dekorativne svrhe, recimo kao dodatak vjenčićima ili stolnim aranžmanima.
Muškatni oraščić
Uz specifičnu aromu koju daje jelima, također je učinkovit pomagač za sve želučane tegobe koje se mogu pojaviti tijekom blagdana. Olakšava probavu, uklanja žgaravicu, otklanja plinove, liječi proljev, no također relaksira tjelo i um.
Kako muškatni oraščić iskoristiti u kuhinji:
> dodatak kolačima, keksima i pudinzima
> odlično paše uz restani krumpir
> također je dobar dodatak kuhanom vinu
< umaci i marinade za meso
> ide odlično uz sve orašaste plodove
Ružmarin
Voljeli su ga i grčki bogovi, pa ne vidim razlog zašto ne bi i mi?
Kako ružmarin iskoristiti u kuhinji:
> bilo da su svježe ili sušene, grančice iskoristite u raznim marinadama
> ubacite ružmarin prilikom pirjanja povrća ili kuhanja juhe
Pečeni krumpir imati će bolji okus ako ga posipate ružmarinom
mesnim pečenjima poput janjetine, jaretine ili svinjetine dati će snažnu aromu
Vanilija
Kraljica slatkiša, alfa i omega svih slastica. I točka. Vanilija je jedan od najskupljih začina na svijetu, iako postoji čak 150 vrsta, najčešće se koriste dvije – Bourbon i Tahitian vanilija.
DONOSIMO VAM RECEPT ZA NAJPOPULARNIJU SLATKU DELICIJU BOŽIĆA:
Kokos kiflice s vanilijom
Kako vaniliju iskoristiti u kuhinji:
> dodajte vaniliju u sva slatka jela i slastice!
ne zaboravite na slatke tople napitke!
> ako koristite vaniliju iz mahune, ne bacajte iskorištenu mahunu već ju ubacite u posudu u kojoj inače držite šećer – dat će mu odličan miris i aromu
Eto, što god da planirate pripremiti – ne zaboravite ubaciti prstohvat odgovarajućeg začina i puno ljubavi.
U slast i sretni vam božićni blagdani!
Izvor: gastronomski specijalist Jadranka Laub