Začini koji Božić znače – neka vaš dom miriše na blagdane

Začini su za mene prva i posljednja pomisao kad je u pitanju Božić. U božićno vrijeme misli mi automatski bježe u kuhinju, zamišljam blagdanski stol prepun domaćih delicija i mirisnih kolača.

A naravno, bez obilja pravih začina taj doživljaj bio bi apsolutno nemoguć. Ne kažem da sve to što se nađe na stolu i pojedem, ali uvijek probam od svega po malo. Za gušt….

Da vam olakšam odabir donosim top listu začina koje “morate” imati u kuhinji u vrijeme Božića i što možete raditi s njima.

Začini – top 10 prijedloga

Anis
Anis je tradicionalni začin koji je već stoljećima sastavni dio božićne tradicije, prije svega zbog svog neodoljivog mirisa i slatkastog okusa.

anis u kuhinji

Kako anis iskoristiti u kuhinji:
> svakako ga dodajte prilikom pripreme kolača i općenito slastica, peciva ili kruha
> začinite njime salate i umake
> ne zaboravite dodati anis u likere i tople napitke

Uz cimet, anis, muškatni oraščić i vaniliju sve slastice su pobjednici blagdanskog stola.

OVDJE upoznajte eterično ulje anisa i njegove zdravstvene prednosti

cimet zacini zacin za bozic

Cimet
Bez razmišljanja cimet je moj omiljeni začin, a mnoge svojim neodoljivim mirisom podsjeća na kolače. S cimetom zaista možemo činiti puno toga, pogledajte kakao.

Kako cimet iskoristiti u kuhinji (i izvan nje):
> apsolutni favorit prilikom pripreme kolača i općenito slastica
> dodajte ga u kompote i tople napitke
> dobro se slaže s istočnjačkim jelima pa ga možete kombinirati kad pripremate piletinu, najbolje u kombinaciji s muškatnim oraščićem
> štapiće cimeta iskoristite kao dio božićnih dekoracija

ORIGINALAN RECEPT ZA MIRISNI PUNČ POGLEDAJTE OVDJE:
Napravite mirisni božićni punč

cesnjak koristi cesnjaka

Češnjak
Osim što tjera vampire i djeluje kao antibiotik, češnjak je nezaobilazan dodatak mediteranskoj kuhinji. Usprkos tome svi ga koristimo za mariniranje mesnih pečenja….

Kako češnjak iskoristiti u kuhinji:
> prilikom pripreme svih vrsta ribljih jela
> marinade za meso
> u umacima za pečenja
> dodatak salatama
> dodatak svježem kravljem siru

chilli cili papricice zacin

Čili
Bez obzira na to koliko ljut bio, nije u svađi i podjednako se dobro slaže sa slanim i slatkim jelima.

Kako čili iskoristiti u kuhinji:
> ubacite čili u umake i variva jer poželjno je tijekom blagdana pojesti malo “tekuće” hrane pa bi neki fini vinski gulaš ili paprikaš trebao biti pri vrhu jelovnika
> začinite čokoladne kolače sušenim čilijem
> vruča čokolada u adventsko vrijeme boljeg je i punijeg okusa s dodatkom čilija

Đumbir
Korijen ili prah sasvim je svejdeno. Bitno je da ima blagotvoran učinak na prepun želudac i rješava nas mućnine i osjećaja “prenatrpanosti”.

ginger dumbir zacin dobrobiti i priprema dumbira

Kako đumbir iskoristiti u kuhinji:
> svakako ga dodajte u kolače pogotovo kekse
> đumbirom začinite povrće – dat će mu laganu ljutinu i svježinu
> odličan je dodatak ribljim jelima
> ide izvrsno uz perad
> ne zaboravite čaj od đumbira (želudac će vam biti zahvalan)

klincici bozicni zimski zacini u kuhinji

Klinčić
Najpoticajniji začin primamljivog mirisa koji nam grije organizam zimi. Znam, znam…prva asocijacija vam je kuhano vino – i meni također!

Kako klinčić iskoristiti u kuhinji:
> na prvom mjestu topli zimski napitci (čaj, kuhano vino), zatim kompoti i likeri
> sastavni je dio domaćih slastica poput medenjaka ili pudinga
u kombinaciji s cimetom ili đumbirom, uz kolače i kekse, obogatit će i svaki slatki kruh
nema ukusne pašticade bez klinčića
> ja osobno stavljam (popikam) klinčiće u jabuku kad pečem patku, daje odličan miris i posebnu aromu.

IZVRSNI ZIMSKI NAPITCI S KLINČIĆEM, RECEPT POGLEDAJTE OVDJE:
Pripremite dobar švedski glogg: piće za zimske dane

lovor lovorov list zacin

Lovor, lovorov list
S lovorom ne treba pretjerivati, u jelima koja pripremate za 4 osobe stavite maksimalno 3 lista.

Kako lovorov list iskoristiti u kuhinji:
> ubacite lovorov list kad kuhate juhu ili variva s mesom. Juneći gulaš ili sarma nezamislivi su mi bez dodatka lovora
dobar je dodatak složencima i umacima
> listove lovora također možete iskoristiti u dekorativne svrhe, recimo kao dodatak vjenčićima ili stolnim aranžmanima.

muskatni orascici zacin koristi muskatnog orascica

Muškatni oraščić
Uz specifičnu aromu koju daje jelima, također je učinkovit pomagač za sve želučane tegobe koje se mogu pojaviti tijekom blagdana. Olakšava probavu, uklanja žgaravicu, otklanja plinove, liječi proljev, no također relaksira tjelo i um.

Kako muškatni oraščić iskoristiti u kuhinji:
> dodatak kolačima, keksima i pudinzima
> odlično paše uz restani krumpir
> također je dobar dodatak kuhanom vinu
< umaci i marinade za meso
> ide odlično uz sve orašaste plodove

Rosemary isolated on white background

Ružmarin
Voljeli su ga i grčki bogovi, pa ne vidim razlog zašto ne bi i mi?

Kako ružmarin iskoristiti u kuhinji:
> bilo da su svježe ili sušene, grančice iskoristite u raznim marinadama
> ubacite ružmarin prilikom pirjanja povrća ili kuhanja juhe
Pečeni krumpir imati će bolji okus ako ga posipate ružmarinom
mesnim pečenjima poput janjetine, jaretine ili svinjetine dati će snažnu aromu

vanilija dobrobiti vanilije u kuhinji

Vanilija
Kraljica slatkiša, alfa i omega svih slastica. I točka. Vanilija je jedan od najskupljih začina na svijetu, iako postoji čak 150 vrsta, najčešće se koriste dvije – Bourbon i Tahitian vanilija.

DONOSIMO VAM RECEPT ZA NAJPOPULARNIJU SLATKU DELICIJU BOŽIĆA:
Kokos kiflice s vanilijom

Kako vaniliju iskoristiti u kuhinji:
> dodajte vaniliju u sva slatka jela i slastice!
ne zaboravite na slatke tople napitke!
> ako koristite vaniliju iz mahune, ne bacajte iskorištenu mahunu već ju ubacite u posudu u kojoj inače držite šećer – dat će mu odličan miris i aromu

Eto, što god da planirate pripremiti – ne zaboravite ubaciti prstohvat odgovarajućeg začina i puno ljubavi.

U slast i sretni vam božićni blagdani!

Izvor: gastronomski specijalist Jadranka Laub

Facebook Like Button