Eterično ulje Anis

Upoznajte eterično ulje anisa i njegove zdravstvene prednosti.

Anis spada u porodicu Umbelliferae, kao i komorač (Foenciulum vulgare). U nekoliko kultura sjemenke se koriste u kulinarstvu, za slatka i pikantna jela. Kandirane sjemenke anisa i komorača se serviraju poslije ljutog curry obroka kao digestiv i osvježivač daha.

Alkoholno grčko piće uzo je začinjeno glavnim sastojkom ulja anisa, anetolom, koji eteričnom ulju daje karakterističan okus. Ulje anisa se također koristi u izradi slastica i napitka.

Eterično ulje anisa se može nabaviti iz mnogih zemalja svijeta, uključujući Indiju i Španjolsku, a proizvodi se parnom destilacijom sjemenki. Ovdje prikazane prekrasne komuške sa sjemenkama zvjezdastog anisa se koriste u azijskim pikantnim jelima. Eterično ulje zvjezdastog anisa je veoma slično ulju sjemenki anisa.

Primjena u tradicionalnoj aromaterapiji

Eterično ulje anisa se koristi za ublažavanje grčeva povezanih s probavnim tegobama, nadimanjem i menstrualnim grčevima. Može se upotrebljavati samo i miješano s uljem komorača.

Oboljenja i samopomoć

Zatvor i nadimanje. Dodajte 10 kapi ulja anisa ili mješavinu od 5 kapi anisa i 5 kapi ulja komorača na 1 žlicu baznog ulja i masirate trbuh laganim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Počnite na dnu desne strane trbuha i masirajte do podno rebara, potom iznad pupka i dolje do dna lijeve strane trbuha. Ponovite koliko god puta je potrebno, kombinirajući jačinu pritiska. Ukoliko je konstipacija teška, možda će cijeli trbuh zahtijevati krajnje nježnu masažu.

Začepljenje dišnih puteva. Stavite 1 kap ulja anisa, 1 kap ulja metvice i 1 kap ulja eukaliptusa u posudu vruće vodi i udišite pare naizmjenično kroz nos i usta. Ručnik preko glave će zadržati pare.

Anis

Zašto djeluje

Anetol je glavni sastojak i karakterističan miris u ulju anisa. Testovi su pokazali da je anetol antispazmodik za mišićno tkivo, posebice crijeva i uterusa. Bronhijalna začepljenja se također mogu smanjiti udisanjem ulja koja sadrže anetol. Neki stručnjaci ukazuju da anetol ima blaga estrogenična svojstva.
Anisaldehid i anisalkohol doprinose mirisu ulja, ali nije poznato imaju li ikakvih korisnih učinka.

Upozorenje: Anetol može djelovati kao blagi estrogen i u većim dozama utjecati na karcinome vezane u estragon. Međutim, krajnje je mala vjerojatnost da količine koje tijelo upije tijekom gore opisane masaže trbuha ili inhaliranja, mogu predstavljati bilo kakvu opasnost. Ukoliko ste zabrinuti, izbjegavajte uporabu ulja anisa kod endometrioze i karcinoma dojke ili jajnika.
Ne upotrebljavajte eterično ulje anisa kod ljudi s oboljelom jetrom ili beba mlađih od 12 mjeseci i izbjegavajte njegovo korištenje kod trudnica ili dojilja.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partner Wish.hr-a
Hrvatsko Izdanje: Eterična ulje
Izvornik: The A-Z Essential oils

Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820