Iskoristite moćni eukaliptus u vrijeme gripe i prehlade

Ljekovito ulje eukaliptusa jednostavno trebate imati u svome domu, naročito u vrijeme gripa i prehlada…
Eukaliptusovo ulje je odlično za snižavanje temperature te kod prehlade, upale sinusa, infekcije grla i slično.

Potiče izbacivanje sluzi i u te svrhe uglavnom se koristi putem inhalacija, a odlično ga je koristi i u oblozima. Za navedene ga probleme odlično ga je staviti u uljne lampicu jer olakšava disanje, a ujedno čisti zrak i štiti zdrave osobe koje dijele prostor s bolesnom osobom.

eukaliptus zdravlje

Savršen za mišiće, zglobove i kosti

Ulje eukaliptusa odlično je za tretiranje bolnih mišića. Na bolne i prenapregnute mišiće vrlo blagotvorno djeluje primjena kupki i masaža. Također, koristi se u slučajevima reumatoidnog artritisa, pomaže uklanjanju toksina iz zglobova. Izvrsno je umasiravanje uljne mješavine eukaliptusa i tople kupke s nekoliko njegovih kapi.

Imunološki sustav

Eukaliptus ima izrazito imunostimulirajuće djelovanje jer potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. U tu svrhu najbolje ga je koristiti u ulju za masaže, preventivno mjesec dana prije nekog kriznog perioda (nadolaska prehlada i gripe) ili jednostavno zimi.

eucaliptus listovi

Blagotoran za kožu

Ulje eukaliptusa jako je dobro za tretiranje masne kože i vlasišta, herpesa, rana i čireva. Za navedene svrhe preporučuje se primjena aroma pripravaka (uljna mješavina, kreme, tonici).

Emocije

Čisti um od iscrpljenosti, potiče koncentraciju. Balansira i ublažuje čak i ekstremna emocionalna stanja. Najbolje se primjenjuje masažom i u kupkama.

Napomena:

Eucalyptusglobulus je jako ulje i preporučuje se samo odraslim osobama.
Ako koristite homeopatske pripravke i eukaliptusovo eterično ulje, nužno je između korištenja napraviti pauzu od 3 do 4 sata.

eukaliptus prehlada gripa

Mješavina za suhi kašalj – odličan recept s uljem od eukaliptusa:

U 50 ml baznog ulja dodajte:
8 kapi eukaliptusa
3 kapi timijana
8 kapi tamjana

Umasirajte mješavinu na gornji dio prsa s prednje i stražnje strane tijela u smjeru kazaljke sata. Ovaj postupak možete ponavljati 3 puta dnevno do prestanka simptoma.

Tekst preuzet iz knjige Aromaterapija: mala kućna ljekarna, Matilde Ivaniš Knez

Facebook Like Button